Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η φωτογραφία της ημέρας Gilles Villeneuve 8 Μαΐου 1982

Η φωτογραφία της ημέρας Gilles Villeneuve 8 Μαΐου 1982

Τριάντα χρόνια πέρασαν από το θάνατο του τελευταίου "πραγματικού" οδηγού της Formula 1.

Τα λόγια του Alain Prost, περιγράφουν μέσα σε προτάσεις τον Gilles Villeneuve: «Ο Gilles ήταν ο τελευταίος υπέροχος οδηγός. Εμείς οι υπόλοιποι ήμασταν απλώς ένα τσούρμο από καλούς επαγγελματίες».

O Joseph Gilles Henri Villeneuve δεν έμεινε στην ιστορία για τα στατιστικά του, αλλά για τον χαρακτήρα του, τον τρόπο που οδηγούσε και τον τρόπο που διεκδικούσε την πρώτη θέση.

Δυστυχώς δε θα μάθουμε ποτέ τι θα μπορούσε να πετύχει αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στις 8 Μαϊου του 1982, σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών του Grand Prix του Βελγίου.

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1950 στο Κεμπέκ και ξεκίνησε την καριέρα του από τους αγώνες με snowmobiles και την Formula Atlantic.

Σε ηλικία 27 ετών έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1, στη Μ. Βρετανία το 1977 στο Silverstone όπου έτρεξε με μια McLaren – Ford M23.

Συνολικά πήρε μέρος σε 67 Grand Prix και κέρδισε έξι. Οδήγησε μόνο για λογαριασμό της Ferrari πλην του πρώτου του αγώνα. Ο G. Villeneuve ήταν το αγαπημένο παιδί του Enzo Ferrari, ο οποίος τον στήριξε και τον αγάπησε κάτι που δεν έκανε με τους οδηγούς του.

«Κάποιοι άνθρωποι τον θεωρούσαν τρελό. Από τη μέρα που ξεκίνησε τους αγώνες, δέχθηκε σκληρή κριτική. Και εγώ δέχθηκα κριτική γιατί τον προσέλαβα. Παρ’ όλα αυτά εγώ τον συγκρίνω με τον Tazio Nuvolari. Ήταν ένας Πρωταθλητής, ένας πραγματικός μαχητής. Ήταν ένα δώρο στον κόσμο και έφερε ακόμα μεγαλύτερη δόξα στη Ferrari. Τον αγαπούσα», είχε πει ο «Commendatore».

Την ίδια αγάπη έτρεφε και ο Gilles για την ιταλική ομάδα: «Αν κάποιος μου έλεγε ότι μπορείς να κάνεις 3 ευχές, η πρώτη θα ήταν να ασχοληθώ με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η δεύτερη να τρέξω στη Formula 1 και η τρίτη να οδηγήσω για την Ferrari».

Χαρακτηριστικό του πόσο ήθελε τη διάκριση ήταν ο αγώνας του 1979 στη Dijon, και η «μάχη» με τον Rene Arnoux για τη 2η θέση, με τα μονοθέσιά τους να ακουμπούν πολλές φορές.

Τελευταίο Grand Prix στη ζωή του Καναδού ήταν το Zolder. Είχαν μείνει 8 λεπτά για τη λήξη των επίσημων δοκιμαστικών, όταν ο G. Villeneuve οδηγώντας την Ferrari 126C2 προσπάθησε να περάσει τον Jochen Mass (March – Ford), που του έκλεινε το δρόμο. Ο J. Mass είχε ήδη κάνει στην άκρη, o G. Villeneuve δεν το κατάλαβε με αποτέλεσμα τα δυο αυτοκίνητα να συγκρουστούν.

Για τον Villeneuve, η σύγκρουση ήταν μοιραία, αφού είχαν σπάσει δυο σπόνδυλοι στον αυχένα του, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

auto.in.gr

Sports in

Συγκίνηση και δάκρυα χαράς

Τα δάκρυα χαράς από την επική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Europa Conference League ακόμη να στεγνώσουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024