Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερις δεκαετίες ηλεκτροκίνησης με την υπογραφή της BMW

Τέσσερις δεκαετίες ηλεκτροκίνησης με την υπογραφή της BMW

Τη συνέπειά της στην εξέλιξη και την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων μας υπενθυμίζει η BMW με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την κατασκευή της εμβληματικής 1602 Electric.

Γιάννης Αδάναλης

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου η BMW θέλησε να εξελίξει ένα μηδενικών ρύπων όχημα -το πρώτο στην ιστορία της- το οποίο και θα προσέφερε στην Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων.

Με μπαταρίες βάρους 350 κιλών, αυτονομία μόλις 60 χιλιομέτρων και ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 32 kW, η τροποποιημένη BMW 1602 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής.

Η συμμετοχή της ως όχημα υποστήριξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου αποτέλεσε ουσιαστικά την αρχή του τέλους της εξαιρετικά σύντομης εξελικτικής της πορείας, καθώς η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία επέλεξε την BMW LS για τη συνέχιση των ερευνών της πάνω στην ηλεκτροκίνηση.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη δεκαετία του 1980 και στο πρόγραμμα εξέλιξης ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με μπαταρίες υψηλής απόδοσης. Οι συσσωρευτές μολύβδου-οξέος αντικαταστάθηκαν από μπαταρίες νατρίου-θείου, ενώ σχεδόν παράλληλα η BMW δημιούργησε μία εξειδικευμένη πλατφόρμα δοκιμών με ενσωματωμένο δυναμόμετρο.

Με σκοπό το υπό εξέλιξη ηλεκτροκίνητο σύστημα να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, οκτώ συνολικά BMW 325iX τροποποιήθηκαν και στη συνέχεια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, ακόμη και ως οχήματα παράδοσης δεμάτων του γερμανικού ταχυδρομείου.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος ώθησαν την BMW στο σχεδιασμό ενός εξολοκλήρου νέου ηλεκτροκίνητου οχήματος και όχι σε μία ακόμη… μετάλλαξη ενός ήδη υπάρχοντος μοντέλου.

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτροκίνητη πρόταση της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσιάστηκε το 1991 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και ονομάστηκε Ε1.

Με συμπαγείς διαστάσεις και αστικές προδιαγραφές, διακρίθηκε για το χαμηλό της βάρος και τα υψηλά στάνταρ ασφαλείας, που εξασφάλισαν ο συνδυασμός αλουμινίου και συνθετικών υλικών στις επιφάνειες του αμαξώματoς και το υπέρ-ανθεκτικό πλαίσιο.

Εξίσου εντυπωσιακές, ωστόσο, ήταν και οι υπόλοιπες προδιαγραφές του. Με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει 32 kW και 150 Nm ροπής και τις μπαταρίες να προσφέρουν αυτονομία 160 χιλιομέτρων, το πρωτότυπο Ε1 αποτέλεσε, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, μία ρεαλιστική και πλήρως λειτουργική ηλεκτροκίνητη εφαρμογή.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος παράχθηκαν πέντε BMW E1, ενώ 25 εκδόσεις της Σειράς 3 απέκτησαν, μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις, αντίστοιχες προδιαγραφές.

Μάλιστα από το 1992 έως και το 1996 οκτώ ηλεκτροκίνητες BMW 325 δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες στο νησί Rugen της Βαλτικής, προσφέροντας πολύτιμα συμπεράσματα για τη χρήση των μπαταριών, των ηλεκτροκινητήρων και των συστημάτων μετάδοσης.

Το 2008 η BMW διέθετε στο στόλο της περισσότερα από 600 ηλεκτροκίνητα ΜΙΝΙ, τα οποία παραδόθηκαν σε επιλεγμένους πελάτες της φίρμας σε Ευρώπη και Αμερική.

Ένα χρόνο αργότερα το Concept ΑctiveE ήταν αυτό που έδωσε συνέχεια στην… ηλεκτροκίνητη παράδοση του Γερμανού κατασκευαστή, ξεπερνώντας, στην έκδοση παραγωγής του, τις 1.000 μονάδες και αποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για την εμπορική διάθεση ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος.

Η επιβεβαίωση, πάντως, ήρθε από τη δημιουργία του i-brand, το οποίο και θα αναλάβει τη διάθεση και την υποστήριξη προτάσεων, όπως του αμιγώς ηλεκτροκίνητου BMW i3 και των εκδόσεων του plug-in υβριδικού ΒΜW i8.

auto.in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024