Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Riva Aquarama Lamborghini: Αναβιώνοντας έναν θρύλο

Riva Aquarama Lamborghini: Αναβιώνοντας έναν θρύλο

Το "υδάτινο" όραμα του Feruccio Lamborghini -ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας- αναβιώνει, με αφορμή την αναπαλαίωση του Riva Aquarama με τους δύο V12 κινητήρες, χωρητικότητας 4,0 λίτρων.

Γιάννης Αδάναλης

Εν έτει 1968, ένας φημισμένος κατασκευαστής ταχύπλοων, ο Carlos Riva, θέλοντας να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του Feruccio Lamborghini -ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας- χρειάστηκε να προσαρμόσει δύο V12 κινητήρες στο ξύλινο σκαρί ενός Riva Aquarama.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε, τόσο τον εμπνευστή όσο και τον δημιουργό του, καθώς το Riva Aquarama με τους δύο δωδεκακύλινδρους κινητήρες της Lamborghini αποτελεί ακόμα και σήμερα το ισχυρότερο-ταχύτερο του είδους του.

Οι εξεζητημένες προδιαγραφές του, βέβαια, δεν στάθηκαν ικανές για να το κρατήσουν στην… επιφάνεια. Μετά τον θάνατο του Feruccio Lamborghini το 1993, το Riva Aquarama παροπλίστηκε.

Ο ένας από τους δύο V12 κινητήρες βρήκε τη θέση τους στο μουσείο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το γέρικο σκαρί του Riva Aquarama αποθηκεύτικε πρόχειρα, κάτω από ένα κομάτι υφάσματος, πριν πέσει στα χέρια ενός Ολλανδού συλλέκτη.

Ο τελευταίος οδήγησε το ξύλινο σκάφος στην εξειδικευμένη εταιρεία αναπαλαιώσεων «Riva World», η οποία και ανέλαβε την πλήρη αποκατάστασή του.

Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του μουσείου «Feruccio Lamborghini» αλλά και των μηχανικών που είχαν δουλέψει στο παρελθόν για το συγκεκριμένο εγχείρημα, πολλά από τα επιμέρους μηχανικά μέρη του Riva Aquarama κατασκευάστηκαν εκ νέου.

Επίσης, δύο νέοι V12 κινητήρες αποκτήθηκαν και τροποποιήθηκαν ώστε να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις ενός ταχύπλοου.

Ειδική φροντίδα απαιτήθηκε και για τις ξύλινες επιφάνειες του σκάφους και ειδικότερα για τον σκελετό, στον οποίο εφαρμόστηκαν 25 διαφορετικές επιστρώσεις.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Riva Aquarama Lamborghini επιστρέφει στην ενεργό δράση.

Με τη βοήθεια έξι καρμπυρατέρ της Weber, ο κάθε κινητήρας της Lamborghini παράγει 350 ίππους και 700 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας ταχύτητα πλεύσης που φτάνει έως και τους 48 κόμβους.

Οι πρώτες δοκιμές του θρυλικού ταχύπλοου πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, ωστόσο, σήμερα το ένα και μοναδικό Riva Aquarama Lamborghini βρίσκεται στην Ιταλία, απολαμβάνοντας τα νερά της λίμνης Lago d’Iseo, υπό το βλέμμα του δημιουργού του, Carlos Riva.

auto.in.gr

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024