Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ύποπτη χορηγία προς το κόμμα της A.Merkel - Σύνδεση με τις αποφάσεις για τις εκπομπές CO2 στην Ευρώπη

Ύποπτη χορηγία προς το κόμμα της A.Merkel – Σύνδεση με τις αποφάσεις για τις εκπομπές CO2 στην Ευρώπη

Λίγες ημέρες πριν την "επιτυχία" της Γερμανίας να επαναφέρει προς συζήτηση στην E.E το όριο των 95 γραμμ./χλμ. για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οικογένεια που ελέγχει την BMW είχε πραγματοποιήσει  χορηγία ύψους 690 χιλιάδων ευρώ στο κόμμα της Angela Merkel.

Νατάσσα Κοντογιάννη

Χορηγία ύψους 690.000 ευρώ από την οικογένεια Quandt-Klatten, βασικού μετόχου της BMW είχε δεχτεί το κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), λίγες ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές και ακόμα λιγότερες πριν το Βερολίνο καταφέρει να αναβάλλει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των στόλων των αυτοκινητοβιομηχανιών σε 95 γραμμ./χλμ. έως το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Κοινοβουλίου, η Johanna Quandt και τα παιδιά της Stefan Quandt και Susanne Klatten οι οποίοι κατέχουν το 46,7% του ομίλου BMW, δώρισαν εν είδει χορηγίας 230.000 ευρώ έκαστος στο κόμμα της Καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου 2013.

Πέντε ημέρες αργότερα , ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Hans Peter Altmaier, έπειτα από προσπάθειες και πιέσεις μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση μια ατύπως ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων σε 95 γραμμ./χλμ. έως το 2020.

Η οικογένεια των Quandt-Klatten δήλωσε μέσω εκπροσώπου της ότι «οι χορηγίες δεν είχαν σχέση με την επιρροή της πολιτικής που αφορά τη βιομηχανία» και ότι «έγιναν μετεκλογικά προκειμένου να μην θεωρηθούν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας».

Το CDU από την πλευρά του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του που απεστάλη με mail, ότι «οι χορηγίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πολιτική απόφαση. Η οικογένεια Quandt στηρίζει το CDU εδώ και πολλά χρόνια με ιδιωτικές χορηγίες ανεξαρτήτως από το αν το CDU βρίσκεται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση».

Ανεξαρτήτως επιχειρηματολογίας αυτό που κατάφερε η Γερμανία στη συνεδρίαση των υπουργών περιβάλλοντος της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, επικαλούμενη σημαντικές απώλειες σε θέσεις εργασίας είναι να αποσπάσει την συγκατάθεση των κρατών-μελών για την επαναφορά του θέματος προς συζήτηση και παρά τις αρχικές αντιστάσεις χωρών όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γαλλία που ήθελαν να εμμείνουν στην αρχική συμφωνία η οποία είχε κλείσει ατύπως από τον Ιούνιο.

Η παραπάνω τροπή σε συνδυασμό με την αποκάλυψη της χορηγίας της BMW στο CDU είχε ως αποτέλεσμα ακόμη σφοδρότερες αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό της Γερμανία όσο και επίπεδο Ε.Ε.

«Η BMW έχει την Merkel στο τσεπάκι της», δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Klaus Ernst στην εφημερίδα Leipsig Zeitung και έκανε λόγο για την «πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής» εδώ και καιρό καθώς και ότι «Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά».

Η γερμανική οργάνωση για τη κυβερνητική διαφάνεια «Lobby Control» άσκησε δριμεία κριτική στην Angela Merkel, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη δωρεά για το 2013 έρχεται λίγο μετά τις εκλογές και θέτοντας το ερώτημα μήπως οι ιδιοκτήτες της BMW κράτησαν εσκεμμένα την χορηγία τους εκτός της προεκλογικής περιόδου.

“Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της διαπλοκής. Απαιτούνται ξεκάθαρα όρια στη Γερμανία για την άσκηση επιρροής” σημειώνει εκπρόσωπος του Lobby Control.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η παρέμβαση του Βερολίνου εκνεύρισε αρκετούς από τους εταίρους του στην ΕΕ, οι οποίοι παρακολουθούν την γερμανική κυβέρνηση να προωθεί την υπονόμευση της απόφασης ήδη από τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας πρώτα την στήριξη των μικρότερων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, στις οποίες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν εργοστάσια.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, κατά την Σύνοδο του Ιουνίου η A. Merkel συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό D.Cameron να δεχθεί παραχωρήσεις στην τραπεζική ένωση, με αντάλλαγμα την στήριξή του στο θέμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί για τη στάση του Βερολίνου ήταν η τοποθέτηση της Σουηδής υπουργού περιβάλλοντος μετά τη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου, Lena Ek, η οποία υπογράμμισε ότι «…η Γερμανία φέρει μεγάλη ευθύνη» καθώς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλης καθυστέρησης της τελικής απόφασης, ακόμα και έως το 2015, με δεδομένες τις επικείμενες Ευρωεκλογές και την αλλαγή των Επιτρόπων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει παρουσιάσει την πρόταση για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 130 γραμμ./χλμ. το 2015 σε 95 γραμμ./χλμ. έως το 2020 από το 2012, με την Επίτροπο για το κλίμα, Connie Hedegaard, να επισημαίνει ότι μια προσπάθεια συμφωνίας για ένα στόχο που είχε τεθεί πριν πέντε χρόνια απέτυχε, σημειώνοντας ότι: «…δεν είναι και πολύ ευχάριστο δείγμα το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ούτε σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα».

auto.in.gr

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024