Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Need For Speed Rivals: Κλέφτες, αστυνόμοι και μία ντουζίνα supercars

Need For Speed Rivals: Κλέφτες, αστυνόμοι και μία ντουζίνα supercars

O εικοστός τίτλος της σειράς Need For Speed είναι και ο πιο διασκεδαστικός, προσφέροντας πλήθος υπεραυτοκινήτων και γραφικά που του δίνουν τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη κατηγορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Jamie Fretwell

To «Need for Speed: Rivals» είναι ο εικοστός τίτλος της σειράς και ένα από τα πρώτα video games του είδους που έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε μια παιχνιδοκονσόλα νέας γενιάς.

Εμείς το «τεστάραμε» στο Playstation 4, παρόλα αυτά πρόκειται να διατεθεί και για PC, PS3 και Xbox 360 ή One. Ας δούμε, λοιπόν, πώς η τελευταία εκδοχή του δημοφιλούς παιχνιδιού τα πηγαίνει.

Τα καλά νέα της ημέρας είναι ότι αγωνίζεσαι με supercars και όχι με τα Opel Insignia που χρησιμοποιεί η βρετανική αστυνομία. Επίσης, το… ανθρωποκυνηγητό διαδραματίζεται στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον του Red View Country της Νότιας Καλιφόρνια και όχι στο ηλιόλουστο Slough.

Need for Speed: Rivals – Τα νέα στοιχεία

H μεγαλύτερη καινοτομία του παιχνιδιού είναι το ALLDRIVE – ένα χαρακτηριστικό που η κατασκευάστρια εταιρεία EA ονομάζει «mingplayer». Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παίζεις στο campaign mode και στη συνέχεια να αναζητήσεις τους φίλους σου μέσω διαδικτύου ώστε να συμμετάσχεις μαζί τους σε έναν αγώνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να συνδεθείς σε κάποιον server χάνοντας χρόνο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή, ειδικά όταν προσπαθείς να ολοκληρώσεις κάποια αποστολή, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου συνηθίζεται.

ALLDRIVE σημαίνει, επίσης, ότι μπορείς να ολοκληρώσεις το παιχνίδι μόνος σου ή με τη βοήθεια κάποιου φίλου σου. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού της οθόνης σε δύο μέρη (split screen) στο multiplayer mode, ώστε να τρέξεις με έναν φίλο σου που έχει βρεθεί στον ίδιο χώρο, ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή Overwatch για iPad, ώστε να βοηθήσεις ή να βρεθείς αντιμέτωπος με έναν από τους φίλους σου.

Need for Speed: Rivals – Τo gameplay

Μπορείς να επιλέξεις τον ρόλο του παράνομου αγωνιζόμενου ή του αστυνομικού και να συγκεντρώσεις πόντους ολοκληρώνοντας αποστολές. Ωστόσο, θα πρέπει να «αποταμιεύσεις» αυτούς τους πόντους επιστρέφοντας συχνά-πυκνά στο κρησφύγετο ή στο αρχηγείο σου. Αν δεν το κάνεις, τότε κινδυνεύεις να χάσεις του πόντους που έχεις συγκεντρώσει σε περίπτωση που καταστρέψεις το όχημά σου ή συλληφθείς.

Ως αστυνομικός κερδίζεις πόντους συλλαμβάνοντας τούς εκτός νόμου οδηγούς, σπεύδοντας στο σημείο που σε έχουν καλέσει και αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Ως παράνομος, θα πρέπει να κερδίζεις τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους, ξεγελώντας τις αστυνομικές δυνάμεις και διατηρώντας τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα κίνησης.

Αυτό που κάνει, βέβαια, το συγκεκριμένο video game να ξεχωρίζει είναι τα γραφικά -στην στάνταρ ανάλυση των 1080p, ο τρόπος με τον οποίο τα φώτα αντανακλούν στις σταγόνες της βροχής και ο τρόπος με τον οποίο τα τζάμια θρυμματίζονται μετά από μία βίαιη σύγκρουση εντυπωσιάζουν.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για τον πιο ρεαλιστικό εξομοιωτή, το γεγονός ότι προσφέρονται μόνο δύο κάμερες-γωνίες θέασης, μία στο καπό και μία πίσω από το αυτοκίνητο, μας απογοήτευσε. Θα θέλαμε να δούμε μία κάμερα στο cockpit του αυτοκινήτου, η οποία θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη ρεαλιστικότητα.

Need for Speed: Rivals – Τα αυτοκίνητα

Υπάρχουν πολλές επίσημες συμμετοχές αυτοκινήτων στο παιχνίδι, μεταξύ αυτών μοντέλα της Pagani και, μετά από 11 χρόνια απουσίας, προτάσεις της Ferrari. Εμείς δοκιμάσαμε την Porsche Cayman, την Mercedes-Benz C63 AMG, την Aston Marti Vanquish, τη Marussia B2 και τη Chevrolet Camaro. Υπέροχα όλα τους, τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο.

Κάθε ένα από αυτά διέθετε το γνωστό, πλέον, «nitro boost» καθώς και τη δυνατότητα αναβάθμισης της ανθεκτικότητας, της αξιοπιστίας, των επιδόσεων αλλά και της οδικής συμπεριφοράς με αντίτιμο τους πόντους που έχεις κερδίσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ανεξάρτητα από τον ρόλο που θα επιλέξεις, αστυνομικός ή εκτός νόμου οδηγός, μπορείς να εξοπλίσεις το αυτοκίνητό σου με τεχνολογίες καταδίωξης. Για τα οχήματα των αστυνομικών προσφέρονται κανόνια ηλεκτρομαγνητικών παλμών, με τα οποία μπορείς να θέσεις εκτός λειτουργίας τα αυτοκίνητα των αντιπάλων σου, την ίδια στιγμή που οι καταδιωκόμενοι μπορούν να εφοδιαστούν με turbo boost και συσκευή παρεμβολών ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη.

Επίσης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξατομικεύσεις το αυτοκίνητό σου. Μπορείς να αλλάξεις το χρώμα του αμαξώματος και τους τροχούς ή να προσθέσεις γραφικά, καμουφλάζ ή πινακίδες κυκλοφορίας της επιλογής σου.

Αυτό κάνει το αυτοκίνητό σου να ξεχωρίζει ανάμεσα στα οχήματα των υπολοίπων χρηστών που θα συναντήσεις σε κάποια διαδικτυακή αναμέτρηση. Στην περίπτωση, βέβαια, των περιπολικών οι δυνατότητες εξατομίκευσης δεν φτάνουν στο ίδιο επίπεδο, καθώς το μόνο που μπορείς να επιλέξεις, αντί του συμβατικού οχήματος, είναι μία undercover έκδοση με λιγότερα διακριτικά ή μία ανθεκτικότερη έκδοση με μεταλλικές προστατευτικές μπάρες.

Need for Speed: Rivals – Οδική συμπεριφορά

Για μία ακόμη φορά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Need for Speed δεν αποτελεί κάποιον αγωνιστικό εξομοιωτή αλλά ένα arcade παιχνίδι. Συνεπώς, αν αναζητάς υπερρεαλιστικά αυτοκίνητα με χαρακτηριστικά κίνησης που να παραπέμπουν στην πραγματικότητα, τότε αυτό το παιχνίδι δεν κάνει για σένα.

Τα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν τη χαρά της πλαγιολίσθησης. Οι ρυθμίσεις του traction control δείχνουν να περιορίζουν την απόδοση του κινητήρα, ακόμα και έτσι, πάντως, έχεις τη δυνατότητα να γλιστράς.

Οι διαφορές ανάμεσα στα αυτοκίνητα που θα επιλέξεις γίνονται από την πρώτη στιγμή αντιληπτές – η Aston Martin Vanquish έχει την τάση να υποστρέφει σε αντίθεση με την Porsche Cayman που είναι πλήρως ισορροπημένη.

Την απαιτούμενη ακρίβεια και ρεαλιστικότητα προσφέρει και το τιμόνι. Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλεται η οδική συμπεριφορά ο χειρισμός ανάλογα με τον τύπο του οδοστρώματος (βρεγμένη άσφαλτος, χωμάτινες διαδρομές) αλλά και την κατάσταση του αυτοκινήτου (κλαταρισμένα ελαστικά) εντυπωσιάζει.

Ευτυχώς μπορείς να κάνεις ένα σύντομο πέρασμα από ένα πρατήριο καυσίμων, κατά τη διάρκεια του αγώνα, επισκευάζοντας το αυτοκίνητό σου και επενδύοντας στις απαραίτητες τεχνολογίες καταδίωξης.

Need for Speed: Rivals – Το συμπέρασμα

Το μέγεθος του περιβάλλοντος στο οποίο διαδραματίζεται το παιχνίδι, η μεγάλη ποικιλία των αυτοκινήτων, τα εξαιρετικά γραφικά και η ρεαλιστικότητα που χαρακτηρίζει, τόσο τα καιρικά φαινόμενα όσο και το μοντέλο καταστροφών των αυτοκινήτων κάνουν το Need for Speed: Rivals ιδιαίτερα διασκεδαστικό – με χαρά θα αφιερώναμε ώρες σε αυτό.

Ωστόσο, η έλλειψη δυνατότητας διαχωρισμού της οθόνης σε δύο τμήματα (split screen) σε περιβάλλον multiplayer και η απουσία κάμερας από το εσωτερικό του αυτοκινήτου στερεί πόντους, ενώ εκείνοι που επιζητούν έναν ρεαλιστικότερο χειρισμό θα πρέπει να κοιτάξουν κάπου αλλού.

Το Need for Speed: Rivals αναμένεται να λανσαριστεί στις 19 Νοεμβρίου 2013 για PC, Xbox 360 και PS3, ενώ για η διάθεσή του για PS4 και Xbox One θα ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου 2013.

Auto Express

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024