Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεπαρκής η προστασία που προσφέρουν τα αυτοκίνητα πόλης σύμφωνα με τον IIHS

Ανεπαρκής η προστασία που προσφέρουν τα αυτοκίνητα πόλης σύμφωνα με τον IIHS

Δέκα από τα έντεκα αυτοκίνητα πόλης που συμμετείχαν σε δοκιμές πρόσκρουσης του Ινστιτούτου για την Οδική Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους (IIHS) δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειας.

Γιάννης Αδάναλης

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών πρόσκρουσης του αμερικανικού Ινστιτούτου για την Οδικη Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους.

Το «Insurance Institute for Highway Safety» έβαλε στο στόχαστρο μία ιδιαίτερα δημοφιλή, στην ευρωπαϊκή αγορά, κατηγορία αυτοκινήτων.

Έντεκα αυτοκίνητα πόλης συμμετείχαν στη δοκιμασία της μετωπικής σύγκρουσης σε περιορισμένης έκτασης επιφάνεια, εκ των οποίων μόλις ένα κατάφερε να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια.

Η εν λόγω δοκιμασία προβλέπει τη σύγκρουση του μπροστινού τμήματος του αυτοκινήτου σε σταθερό εμπόδιο μικρής επιφάνειας με ταχύτητα 40 μιλίων ανά ώρα (64,4 χλμ./ώρα).

Σε αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τα Mazda 2, KIA Rio, Toyota Yaris, Ford Fiesta Sedan, Mitsubishi Mirage (Spacestar), Nissan Versa, Toyota Prius c, Hyundai Accent, Fiat 500 και Honda Fit (Jazz), απέτυχαν και μάλιστα παταγωδώς να διαφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα του οδηγού.

Μοναδική εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτέλεσε το Chevrolet Spark, η επίδοση του οποίου χαρακτηρίστηκε ως αποδεκτή.

Οι χειρότερες επιδόσεις στην ομάδα των έντεκα αυτοκινήτων πόλης, ανήκουν στα Fiat 500 και Honda Fit, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο ζωτικός χώρος του οδηγού περιορίστηκε σημαντικά και η κολώνα του τιμονιού μετατοπίστηκε.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Honda Fit το κεφάλι του οδηγού μετά βίας ήρθε σε επαφή με τον αερόσακο, με αποτέλεσμα να προσκρούσει, στη συνέχεια της πορείας του, σε επιφάνειες του ταμπλό.

Αντιστοίχως, το γεγονός ότι μετά τη σύγκρουση η πόρτα του Fiat 500 αποκολλήθηκε, αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο εκτίναξης του οδηγού έξω από τον θάλαμο επιβατών.

Αν και ο ρόλος του πλευρικού αερόσακου είναι καθοριστικός στον συγκεκριμένο τύπο συγκρούσεων, η παρουσία του δεν κατάφερε να αλλάξει την απογοητευτική εικόνα των αυτοκινήτων της δοκιμασίας.

Στην περίπτωση του Toyota Yaris, μάλιστα, ο πλευρικός αερόσακος δεν ενεργοποιήθηκε.

«Τα μικρά, ελαφριά αυτοκίνητα έχουν εγγενή μειονεκτήματα. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναδείξουμε αυτό που προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επιβάτες. Δυστυχώς τα μικρά αυτοκίνητα δεν αποδίδουν το ίδιο καλά όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες αυτοκινήτων στη συγκεκριμένη δοκιμασία μετωπικής σύγκρουσης», δήλωσε ο Joe Nolan, αντιπρόεδρος του IIHS.

auto.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024