Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo Ocean Race 2014-15: Έξι μήνες από τη

Volvo Ocean Race 2014-15: Έξι μήνες από τη «γραμμή εκκίνησης»

Μόλις έξι μήνες απομένουν για την εκκίνηση του Volvo Ocean Race 2014-15, ενός από τους απαιτητικότερους αγώνες στον κόσμο και όπου, για πρώτη φορά στα 40 χρόνια του θεσμού, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα διαγωνιστούν με όμοια σκάφη σε μια διαδρομή 71.745 χλμ. σε ένα περιπετειώδες ταξίδι διάρκειας εννέα μηνών, περνώντας από 11 λιμάνια.

H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του ιστιοπλοϊκού μαραθωνίου της Volvo, ενός από τους πιο σκληρούς και μεγαλύτερους σε διάρκεια αγώνες στον κόσμο έχει ήδη αρχίσει, με την φετινή διοργάνωση να έχει μια έκπληξη-πρωτιά στην ιστορία του σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των σκαφών.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν και φέτος από το λιμάνι του Alicante στην Ισπανία στις 4 Οκτωβρίου 2014, έχοντας μπροστά τους μια διαδρομή 38.739 ναυτικών μιλίων ή -αν προτιμάτε- 71.745 χλμ. μέχρι τη «γραμμή τερματισμού» που βρίσκεται στο λιμάνι του Gothenburg στη Σουηδία όπου τα σκάφη θα καταλήξουν, στις 27 Ιουνίου 2015.

Ενδιάμεσοι σταθμοί του ιστιοπλοϊκού μαραθωνίου που θα διαρκέσει εννέα μήνες, ξεκινώντας από την Ισπανία, θα αποτελέσουν, κατά σειρά, το Cape Town στη Νότια Αφρική, το Abu Dhabi στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Sanya στην Κίνα, το Aukland στη Νέα Ζηλανδία, το Itazai στη Βραζιλία, το Newport των ΗΠΑ, η Λισαβόνα στην Πορτογαλία, το Lorient στη Γαλλία και η Χάγη στην Ολλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι εκτός από τις συνήθεις όσο και εντυπωσιακές παραμέτρους που διαμορφώνουν έναν αγώνα που είναι γνωστός και ως η «Formula 1 της θάλασσας», φέτος, για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του θεσμού, ισχύουν καινούριοι κανόνες που αφορούν το σχεδιασμό των σκαφών και στοχεύουν σε μια πιο αξιοκρατική ανάδειξη του νικητή.

Αναλυτικότερα, μέχρι και τον προηγούμενο αγώνα, το Volvo Ocean Race 2011-12, ο κανονισμός έθετε κάποιες βασικές προδιαγραφές που έπρεπε να ακολουθήσουν οι σχεδιαστές και οι ναυπηγοί, αφήνοντας, όμως, μεγάλη ελευθερία κατά την υλοποίηση.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία εξαιρετικά ακριβών σκαφών, με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, στοιχείο που, όμως, αναπόφευκτα έδινε ένα σαφές πλεονέκτημα στις ομάδες που διέθεταν μεγάλο προϋπολογισμό.

Στη φετινή διοργάνωση, η Volvo έχοντας ως στόχο να δώσει σε όλες τις ομάδες ίσες ευκαιρίες για τη νίκη αποφάσισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν με σκάφη «One Design», όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των ιστιοπλόων τα σκάφη πανομοιότυπου σχεδιασμού και κατασκευής.

Έτσι, γεννήθηκε το Volvo Ocean 65 το νέο σκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε από το διάσημο ναυπηγικό οίκο Farr Yacht Design, με έδρα το Maryland των Η.Π.Α. και που όπως μαρτυρά και το όνομά του, έχει μήκος 65 και κάτι ποδών.

Τα σκάφη που θα συμμετάσχουν στον αγώνα κατασκευάζονται από κοινοπραξία κορυφαίων ναυπηγείων σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.

Σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό που θα επανδρώσει τα σκάφη, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους πέντε ομάδες, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στις έξι με οκτώ ως την έναρξη του αγώνα.

Αναλυτικά οι ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής:

Team SCA Ocean Racing

Πρόκειται για μία γυναικεία ομάδα από τη Σουηδία, η οποία ήταν η πρώτη που δήλωσε συμμετοχή και αποτελεί την πρώτη ομάδα με ιστιοπλόους αποκλειστικά γένους θηλυκού, εδώ και μια δεκαετία. Σημειώνεται ότι ο κανονισμός προβλέπει 11μελή πληρώματα για αμιγώς γυναικείες ομάδες, σε αντίθεση με τα αμιγώς ανδρικά (οκτώ μέλη) ή μικτά πληρώματα (εννέα μέλη), χωρίς να υπολογίζεται σε όλες τις περιπτώσεις και ένας επιπλέον εκπρόσωπος των media, που επιβαίνει στο σκάφος. Χορηγός της ομάδας είναι η σουηδική πολυεθνική εταιρεία SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget), που παράγει προϊόντα προσωπικής υγιεινής και δασικά προϊόντα με απόλυτα βιώσιμες μεθόδους.

Abu Dhabi Ocean Racing

Η Abu Dhabi Ocean Racing είχε λάβει μέρος και στον αγώνα του 2011-12, τερματίζοντας στην 5η θέση. Αποτελείται από έμπειρους και γνωστούς ιστιοπλόους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι χορηγείται από τον οργανισμό τουριστικής προβολής του Abu Dhabi, πρωτεύουσας και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Dongfeng Race Team

Πρόκειται για μία ομάδα από την Κίνα, με βασικό χορηγό την γνωστή Dongfeng, μεγάλο παίκτη στο χώρο των φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων που προσφάτως έκανε άνοιγμα και στην Ευρώπη στο χώρο του αυτοκινήτου συνάπτοντας συμφωνία με τον όμιλο PSA (Peugeot Citroen).
Η ομάδα που είναι ακόμα σε διαδικασία επιλογής των μελών του πληρώματος, έχει ως στόχο για τον αγώνα που έρχεται να επανδρώσει το σκάφος της με όσο το δυνατό περισσότερους Κινέζους ιστιοπλόους ούτως ώστε, στο μεθεπόμενο Volvo Ocean Race, του 2020-21, να παρουσιάσει μια ομάδα με αμιγώς κινεζική σύνθεση.

Team Brunel

Η ομάδα επαναφέρει στο προσκήνιο του Volvo Ocean Race την Ολλανδία, μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην ιστιοπλοΐα. Βασικός χορηγός της είναι η εταιρεία Brunel, πολυεθνική με έδρα την Ολλανδία που παρέχει υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς όπως η βιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία, η εξόρυξη πετρελαίου κλπ.

Team Alvimedica

Πρόκειται για την πρώτη τουρκική συμμετοχή στο Volvo Ocean Race. Αν και το πλήρωμα δεν έχει κλείσει ακόμα, όταν συμπληρωθεί, αναμένεται να έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην ιστορία του αγώνα. Χορηγός της ομάδας, είναι η τουρκική εταιρεία Alvimedica η οποία ειδικεύεται στην ιατρική τεχνολογία στον τομέα της καρδιολογίας. Η Alvimedica επέλεξε τη συμμετοχή στο Volvo Ocean Race ως την καλύτερη καμπάνια marketing για να κάνει γνωστή την εταιρεία και τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.

auto.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024