Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος εποχής για τον F. Piech και για το… Game of Thrones στον όμιλο VW

Τέλος εποχής για τον F. Piech και για το… Game of Thrones στον όμιλο VW

Έχοντας διοικήσει επί 21 έτη τον όμιλο VW με σιδηρά πυγμή και ιδιαίτερη επιτυχία, ο F. Piech «οδηγείται» στην έξοδο σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής για τον όμιλο τον οποίο μεταμόρφωσε σε αυτό που είναι σήμερα.

Νατάσσα Κοντογιάννη

Με την παραίτηση του προέδρου του γερμανικού ομίλου, Ferdinand Piech έληξε η διελκυστίνδα εξουσίας μεταξύ του ίδιου και του διευθύνοντος συμβούλου της VW, Martin Winterkorn, σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής για τον επί 21 χρόνια πατριάρχη του γερμανικού ομίλου τον οποίο υπηρέτησε επί συνολικά 51 έτη.

Όλα ξεκίνησαν, όταν πριν περίπου δύο εβδομάδες, ο F. Piech σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο διαχώρισε τη θέση του από τον Martin Winterkorn αποσύροντας τη στήριξή του προς τον CEO του ομίλου και μέχρι πρότινος, υποψήφιο διάδοχο του F. Piech στην προεδρία της VW με ορίζοντα το 2017.

Η συνέχεια δόθηκε με διαδοχικά έκτακτα διοικητικά συμβούλια του ομίλου VW για την αντιμετώπιση της κρίσης ηγεσίας, όπου ωστόσο, ο 78χρονος εγγονός του Ferdinand Porsche βρέθηκε απομονωμένος από τους συνήθεις συμμάχους του λόγω της φερόμενης, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, «μηχανορραφικής» συμπεριφοράς του με στόχο την απομάκρυνση του M. Winterkorn.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο επί εννέα χρόνια διευθύνων σύμβουλος της VW και επί 13 χρόνια πρόεδρός της, κατηγόρησε τον τωρινό CEO του ομίλου, Martin Winterkorn ότι είχε συμμαχήσει με τον ξάδελφό του, Wolfgang Porsche, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της φατρίας Porsche που ελέγχει το 50,7% του ομίλου VW, για να τον απομακρύνουν από τον προεδρικό θώκο.

Ο F. Piech o οποίος στο παρελθόν έχει καταφέρει να απομακρύνει πρόωρα τόσο τον προκάτοχο του Martin Winterkorn, Bernd Pischetsrieder όσο και τον πρώην επικεφαλής της Porsche, Wendelin Wiedeking, (αποσύροντας τη στήριξη του μετά το σκάνδαλο για χειραγώγηση μετοχών), συγκάλεσε εκ νέου διοικητικό συμβούλιο απαιτώντας, κατά το συνήθη «αυτοκρατορικό» τρόπο του την αντικατάστασή του Martin Winterkorn από τον τωρινό επικεφαλής της Porsche, Matthias Mueller και ενώ είχε προηγηθεί ήδη μια «πυροσβεστική» κοινή ανακοίνωση την οποία συνυπογράφει μαζί με το ΔΣ εκφράζοντας την στήριξη του στον Martin Winterkorn.

Οι συνεχείς απόπειρες του F. Piech να απομακρύνει τον M. Winterkorn με κάθε τρόπο είχαν ως αποτέλεσμα να απομονωθεί πλήρως, βρίσκοντας απέναντί του το σύνολο του Δ.Σ με τους Wolfgang Porsche, Stephen Weil (πρωθυπουργό του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας το οποίο κατέχει περίπου 20% του ομίλου) και τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα του γερμανικού ομίλου σε ένα αρραγές μέτωπο στήριξης του Martin Winterkorn.

Η κατάληξη ήταν η ανακοίνωση της παραίτησης του F. Piech το Σάββατο 25 Απριλίου, με άμεση ισχύ καθώς και της γυναίκας του Ursula η οποία από το 2012, ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του γερμανικού ομίλου με απογαση του ίδιου.

«Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής συμφώνησαν από κοινού ότι υπό το φως των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων η αμοιβαία εμπιστοσύνη που απαιτείται για την επιτυχή συνεργασία έχει διαρραγεί», ήταν η λιτή ανακοίνωση του ομίλου για την απομάκρυνση του 78χρονου F. Piech και μία από τις πλέον ηγετικές μορφές της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ο οποίος στα 13 χρόνια της θητείας του ως προέδρου και στα εννέα ως διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου VW αφήνει πίσω του μια αυτοκινητοβιομηχανία που μετράει 12 φίρμες, 118 εργοστάσια σε 31 χώρες με 600.000 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αποφάσεων του Piech ήταν η απόκτηση των Bugatti, Bentley, Lamborghini αλλά και η ενσωμάτωση των Seat και Skoda στο γερμανικό όμιλο που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στο κυνήγι του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Επίσης, στον F. Piech πιστώνεται και η ανάδειξη της Audi καθώς ήταν εκείνος που, από την θέση του CEO, την οποία ανέλαβε το 1988 προώθησε την εξέλιξη του συστήματος quattro και με μια σειρά από κινήσεις, κατέστησε την Audi άξιο διεκδικητή του premium θρόνου απέναντι στις Mercedes-Benz και BMW.

Πέρυσι ο F. Piech ανακηρύχθηκε ως ο πλέον καλοπληρωμένος πρόεδρος εταιρείας, αλλά και ο γηραιότερος πρόεδρος γερμανικής εταιρείας στην ιστορία της χώρας.

Ανεξαρτήτως της έκβασης, εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν την αξία του ως μία από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο.

«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της γερμανικής βιομηχανίας» δήλωσε ο Stephan Weil, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, σε ανακοίνωσή του.

O ξάδελφος του και πρόεδρος της Porsche, Wofgang Porsche, εξέδωσε ανακοίνωση όπου ευχαριστεί τον Piech «για την επί δεκαετίες συναρπαστική και ιδιαίτερα επιτυχημένη παροχή των υπηρεσιών του στον όμιλο VW».

«Η VW θα είναι σαν την Apple χωρίς τον Steve Jobs» σχολιάζουν οι FT για την αποχώρησή του, σημειώνοντας ότι «μετέτρεψε μία ζημιογόνο και μη παραγωγική αυτοκινητοβιομηχανία σε κερδοφόρο ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου», επισημαίνοντας ότι η «VW δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς τη σιδηρά πυγμή του και την προσωπικότητά του».

Μια σιδηρά πυγμή που, κρίνοντας από την μέχρι τώρα πορεία του και παρά τα 78 του χρόνια μάλλον θα συνεχίσει να ασκείται –ίσως περισσότερο παρασκηνιακά- μιας και παρά την παραίτησή ο F. Piech εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο της τάξεως του 13% στην εταιρεία Porsche SE, όπου και ανήκει το 50,7% της VW, έχοντας λόγο στις αποφάσεις τουλάχιστον σε αυτές που απαιτούν «ομόφωνες αποφάσεις από την οικογένεια Porsche» σημειώνoυν οι αναλυτές.

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024