Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Nissan το νέο «αφεντικό» της Mitsubishi Motors

Η Nissan το νέο «αφεντικό» της Mitsubishi Motors

H Nissan ανακοίνωσε την απόκτηση μεριδίου 34% στην Mitsubishi Motors, ποσοστό που την καθιστά τον κύριο μέτοχο της ιαπωνικής φίρμας.http://nv-bo.mgmt.in.gr/netvolution/main.aspx

Κλείδωσε το «deal» εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Mitsubishi Motors από την Nissan όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών Carlos Ghosn και Osamu Masuko.

Η συμφωνία προβλέπει την επένδυση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Nissan για την εξαγορά μεριδίου 34% στην Mitsubishi, ποσοστό που καθιστά την Nissan τον κύριο μέτοχο της Mitsubishi Motors.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Nissan αποκτά επίσης το δικαίωμα διορισμού τεσσάρων μελών στο Δ.Σ. της Mitsubishi, με τη δυνατότητα ανάδειξης μεταξύ αυτών του προέδρου και επικεφαλής της Mitsubishi Motors.

Εκτός από το οικονομικό-διοικητικό επίπεδο η συμφωνία θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Mitsubishi Motors συμπεριλαμβανόμενων του δικτύου διάθεσης, της εξέλιξης προϊόντων και τεχνολογίας και την παραγωγική διαδικασία, με στόχο την περιστολή του κόστους με αμοιβαία οφέλη για τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Nissan, Carlos Ghosn συμπληρώνοντας ότι η Nissan θα συμβάλλει στην εταιρική διοίκηση, συνδράμοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην Mitsubishi.

Ο επικεφαλής της Mitsubishi Motors Osamu Masuko δήλωσε ότι η εταιρεία του χρειαζόταν «βοήθεια» και ότι η συνεργασία με την Nissan αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εταιρεία.

«Έπρεπε να προχωρήσουμε σε κάτι τολμηρό. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mitsubishi.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ήρθε μετά την πρόσφατη παραδοχή της Mitsubishi ότι εμφάνιζε πλασματικά μεγέθη κατανάλωσης και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αυτοκίνητά της προκειμένου να εμφανίζονται αποδοτικότερα, σκάνδαλο που κλόνισε την αξιοπιστία της ιαπωνικής φίρμας και το οποίο ουσιαστικά αποκαλύφθηκε από την Nissan με την οποία μοιράζονταν ορισμένα κοινά μοντέλα στην ιαπωνική αγορά.

Για την ακρίβεια, όπως αποκαλύφθηκε, ιαπωνικά minicars της Mitsubishi που αποτέλεσαν την πέτρα του σκανδάλου για τα πλασματικά μεγέθη είχαν πωληθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς από και υπό την φίρμα της Nissan παρά από την Mitsubishi.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο το σκάνδαλο, αλλά η αξία των μετοχών της Mitsubishi έχει υποχωρήσει από τις 19 Απριλίου κατά 43%.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών η Mitsubishi θα κληθεί να καταβάλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με πλασματικά μεγέθη κατανάλωσης, επωμιζόμενη τυχόν επιπλέον φορολογικά κόστη που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των μεγεθών σε κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με τα παραπάνω δεδομένα η παρέμβαση της Nissan θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για την Mitsubishi Motors, αποκτώντας ωστόσο σε αντάλλαγμα σημαντικό έλεγχο στις δραστηριότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας Mitsubishi η οποία αυτή την φορά αποφάσισε να μην καταφύγει στην συνδρομή των άλλων μετόχων που συναποτελούν τον όμιλο Mitsubishi Group και οι οποίες διατηρούν το μερίδιό τους στην εταιρεία το οποίο φτάνει συνδυαστικά το 34% (Mitsubishi Heavy Industries ποσοστό 20%, Mitsubishi Corp. ποσοστό 10% και Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ ποσοστό 3,9%).

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ιαπωνικό νόμο, το άλλο 34% που περιέρχεται στην Nissan συνεπάγεται ότι η τελευταία αποκτά το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου που καθορίζουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας Mitsubishi.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η συμφωνία για την Nissan τη δεύτερη τη τάξει, με βάση τις πωλήσεις, ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σημαίνει ότι πλέον το μερίδιο της στην Mitsubishi Motors ξεπερνά αυτό που διατηρεί στoν στρατηγικό της εταίρο, Renault, όπου κατέχει το 15%. Η Renault κατέχει ποσοστό 43,4% στην Nissan.

auto.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024