Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-Benz S 500 PLUG-IN HYBRID: Υβριδική τελειότητα

Mercedes-Benz S 500 PLUG-IN HYBRID: Υβριδική τελειότητα

Με αφορμή την έναρξη της διάθεσης της Mercedes-Benz S 500 PLUG-IN HYBRID στην ευρωπαϊκή αγορά, σκιαγραφούμε το τεχνολογικό προφίλ μιας εναρμονισμένης στα περιβαλλοντικά δεδομένα της εποχής λιμουζίνας.


«Η S 500 PLUG-IN HYBRID είναι η πρώτη πολυτελής μπερλίνα που διαθέτει την απόδοση ενός V8 κινητήρα και την κατανάλωση καυσίμου ενός συμπαγών διαστάσεων αυτοκινήτου», δηλώνει ο Ola Källenius, αντιπρόεδρος του τμήματος πωλήσεων της Mercedes-Benz, προσθέτοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση στο εν λόγω εγχείρημα ήταν η μετατροπή της υψηλής αποδοτικότητας σε εξίσου εντυπωσιακές επιδόσεις.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η S 500 PLUG-IN HYBRID –το πρώτο plug-in υβριδικό τετράτροχο στην γκάμα της Mercedes-Benz- συνδέεται με την εξέλιξη των υβριδικών, πλέον, μονοθεσίων της Formula 1 και συνεπώς με την επιτυχία που γνωρίζει στην κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού η γερμανική φίρμα.

Το υβριδικό σύνολο της S 500 PLUG-IN HYBRID αποτελείται από έναν διπλά υπερτροφοδοτούμενο V6 κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 3,0 λίτρων και ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 442 ίππους και τα 650 Nm ροπής, γεγονός που επιτρέπει στην επιβλητικών διαστάσεων μπερλίνα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα.

Στην περίπτωση, βέβαια, της S 500 PLUG-IN HYBRID δεν είναι οι επιδόσεις εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Με μέση κατανάλωση καυσίμου 2,8 λίτρα/100 χλμ., εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που δεν ξεπερνούν τα 65 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και τη δυνατότητα κάλυψης έως και 33 χιλιόμετρων με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, η συγκεκριμένη S-Class αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του τετράτροχο.

Ένα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του αποτελεί το προηγμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας, το οποίο προσαρμόζει τον βαθμό συμμετοχής του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του ηλεκτρικού μοτέρ στην κίνηση του αυτοκινήτου, ανάλογα με τον βαθμό φόρτισης των συσσωρευτών ιόντων-λιθίου, τη μορφολογία του δρόμου και τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στη διαδρομή.

Βέβαια ο οδηγός είναι εκείνος που διατηρεί σε κάθε περίπτωση τον απόλυτο έλεγχο των λειτουργιών της S 500 PLUG-IN HYBRID, με την επιλογή ενός εκ των επτά προγραμμάτων που προσφέρονται για το υβριδικό σύνολο και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Παράλληλα, η S 500 PLUG-IN HYBRID αποτελεί το πρώτο μοντέλο της Mercedes-Benz που ενσωματώνει -έστω και πειραματικά- τη λειτουργία της ασύρματης φόρτισης.

Χάρη στην παρουσία δύο πηνίων, ένα στο δάπεδο του αυτοκινήτου και ένα στον χώρο στάθμευσης, η φόρτιση των μπαταριών γίνεται χωρίς τη χρήση καλωδίου.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία δεν απέχει από τη γραμμή παραγωγής, υποστηρίζει την «ασύρματη» μεταφορά 3,6 kW και με απώλειες που δεν ξεπερνούν το 10%.

Ωστόσο, η S 500 PLUG-IN HYBRID, η οποία προσφέρεται αποκλειστικά σε έκδοση με επιμηκυμένο μεταξόνιο, διακρίνεται και για τον προηγμένο εξοπλισμό της, τόσο σε επίπεδο άνεσης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας.

Το «extended pre-entry climate control» αποτελεί μια λειτουργία που βασίζεται στην υβριδική φύση του αυτοκινήτου, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στον οδηγό να προκαθορίσει τη θερμοκρασία του θαλάμου επιβατών, προσδιορίζοντας την ώρα επιστροφής του στο αυτοκίνητο.

Ο συμπιεστής του συστήματος κλιματισμού αντλεί την απαιτούμενη για τη λειτουργία του ενέργεια από τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, ενώ την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης συγκεκριμένων επιφανειών, όπως του τιμονιού και των καθισμάτων.

Στα προηγμένα εξοπλιστικά χαρακτηριστικά της S 500 PLUG-IN HYBRID θα πρέπει να προσθέσει κανείς του προβολείς τεχνολογίας LED, το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με το touchpad, καθώς και την αερανάρτηση (AIRMATIC).

auto.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024