Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελαστικά από... ραδίκια το νέο στοίχημα της Continental

Ελαστικά από… ραδίκια το νέο στοίχημα της Continental

H γερμανική φίρμα ελαστικών επένδυσε σε ένα ριζοσπαστικό επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον των ελαστικών, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό καουτσούκ με ένα νέο είδος, επίσης φυτικής προέλευσης, από το φυτό πικραλίδα, γνωστό ως "ρωσικό ραδίκι".


Η Continental επενδύει σε μια νέα καινοτόμο τεχνολογία για την κατασκευή ελαστικών, αντικαθιστώντας το γνωστό καουτσούκ με προέλευση τα καουτσουκόδεντρα και από το οποίο κατασκευάζονται όλα τα ελαστικά στις μέρες μας, με ένα νέο είδος εναλλακτικού φυσικού καουτσούκ με βάση το φυτό πικραλίδα, μια μέθοδος που στοχεύει να δώσει λύση στην έλλειψη του υλικού και όχι μόνο, ενώ αναβαθμίζει παράλληλα ποιοτικά τα ελαστικά.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το γνωστό φυσικό καουτσούκ είναι ένα φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες και στη σύγχρονη εποχή αξιοποιείται στη βιομηχανία ιατρικών προϊόντων, αλλά, κυρίως, στην παραγωγή ελαστικών για φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα καθώς οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν επιδέχονται τη χρήση τεχνητού καουτσούκ.

Το όνομά του προέρχεται από την ινδική λέξη cahuch (καούτσου) που σημαίνει «το ξύλο που κλαίει» και αποτελεί ένα φυτικό υλικό που παράγεται, ως γαλακτώδες υγρό με την ονομασία latex, από το καουτσουκόδεντρο, σε σημεία της τροπικής Νότιας Αμερικής και Νοτιοανατολικής Ασίας όπου φιλοξενείται το 99% της παγκόσμιας παραγωγής του.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μέρος από τις φυτείες τού καουτσουκόδεντρου έχουν καταστραφεί από μύκητες, με αποτέλεσμα την παγκόσμια έλλειψη του προϊόντος.

Επιπλέον, ιατρικοί παράγοντες (αλλεργίες από τη χρήση τού φυσικού latex) αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι (ανάγκη για ανάπτυξη αειφόρων καλλιεργειών με τη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον) οδήγησαν τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από το υλικό αυτό να επενδύσουν σε εναλλακτικές πηγές φυσικού καουτσούκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ελαστικών Continental ένωσε τις δυνάμεις της με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας, Fraunhofer, στο Aachen της Γερμανίας, ολοκληρώνοντας μια μακρόχρονη έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εναλλακτικού φυσικού καουτσούκ από τις ρίζες τού φυτού πικραλίδα το οποίο είναι επίσης γνωστό ως dandelion ή «ρώσικο ραδίκι» και έχει τη βοτανική ονομασία taraxacum.

Το νέο αυτό καουτσούκ με προέλευση την πικραλίδα, χάρη στο στις μεθόδους καλλιέργειας του φυτού από το οποίο προέρχεται, στο Ινστιτούτο Fraunhofer, κρίθηκε ποιοτικότερο από το ήδη γνωστό καουτσούκ από καουτσουκόδεντρο και απόλυτα αξιοποιήσιμο στην κατασκευή ελαστικών.

Η καινοτόμος επένδυση της Continental στο ριζοσπαστικό επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίχθηκε και από την ΕΕ μέσω του προγράμματος EU-PEARLS, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του κλάδου κατασκευής ελαστικών, καθώς η παραγωγή καουτσούκ από πικραλίδα εξαρτάται, αφενός πολύ λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο καλλιεργητικών αναγκών (νερό, λιπάσματα, χημικά φυτοπροστασίας) αλλά, κυρίως, συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αειφόρου γεωργίας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε «φτωχά» χωράφια που δεν είναι κατάλληλα για άλλες καλλιέργειες και σχεδόν παντού στο βόρειο ημισφαίριο, φέρνοντας, παράλληλα, την πρώτη ύλη πολύ κοντά στα εργοστάσια κατασκευής των ελαστικών.

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2014, η Continental έκανε ακόμη ένα βήμα προς τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου παραγωγής ελαστικών, με την κατασκευή της περιορισμένης σειράς δοκιμαστικών ελαστικών, Winter Contact TS 850 P, με πέλμα φυσικού καουτσούκ από ρίζες πικραλίδας και το οποίο ονόμασε με την ονομασία Taraxagum.

Τα ελαστικά Taraxagum παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Conti Winter Roadshow το 2014, ενώ θα δοκιμαστούν και περαιτέρω στην Σουηδία.

Ο Nikolai Setzer, υπεύθυνος του τμήματος ελαστικών της Continental, δήλωσε: «Με στόχο να εκτιμήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα του ερευνητικού μας προγράμματος, αποφασίσαμε τελικά να κατασκευάσουμε χειμερινά ελαστικά πικραλίδας, τα οποία περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό φυσικού καουτσούκ».

Σε ό,τι αφορά τις προπτικές μαζικής παραγωγής αντίστοιχων ελαστικών, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «Στο μέλλον, σκοπεύουμε στην κατασκευή διαφόρων σειρών ελαστικών με πέλμα Taraxagum™ και, εν τέλει, στη μαζική τους παραγωγή, μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια. Παράλληλα, είμαστε σίγουροι πως, μέσω των εξαντλητικών δοκιμών, τα νέα οικολογικά ελαστικά θα πετύχουν τους επιθυμητούς στόχους υψηλής απόδοσης. Απώτερος στόχος τού ερευνητικού προγράμματος είναι να δημιουργήσουμε μια συνολική οικολογική, οικονομική και κοινωνικά βιώσιμη λύση, ως απάντηση στο μελλοντικό πρόβλημα της χρήσης, φιλικού προς το περιβάλλον, φυσικού καουτσούκ».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ερευνητικό πρόγραμμα για την παραγωγή ελαστικών από εναλλακτικό καουτσούκ διακρίθηκε πανευρωπαϊκά, κερδίζοντας, τον Μάιο του 2014, το περιβαλλοντικό και επιχειρηματικό βραβείο GreenTec Award 2014, στην κατηγορία Automobility.

auto.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024