Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo C30 Polestar: Φωτιά στους πάγους

Volvo C30 Polestar: Φωτιά στους πάγους

Το "μαγικό άγγιγμα" των κατάλληλων ανθρώπων μετέτρεψε το ουδέτερο C30 σε ένα "καυτό" αυτοκίνητο.

Richard Yarrow

Αυτή είναι η απάντηση της Volvo στο Ford Focus RS. Σε μία προσπάθεια αποτίναξης του συντηρητικού της χαρακτήρα, αυτό το εξωπραγματικό C30 διαθέτει τετρακίνηση και κινητήρα 405 ίππων, με αποτέλεσμα τα πρώτα 100χλμ./ώρα να καλύπτονται από στάση σε 4,6 δευτερόλεπτα. Είναι αυτό το μέλλον για τη Volvo, υπό κινεζική, πλέον, ιδιοκτησία;

To C30 Performance Concept Prototype –PCP- είναι το πνευματικό παιδί της Polestar, εταιρείας με έδρα το Γκέτεμποργκ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ομάδα της Volvo στο σουηδικό πρωτάθλημα αυτοκινήτων τουρισμού, τα τελευταία 15 χρόνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για την έκδοση δρόμου του αγωνιστικού C30, που παρουσιάστηκε επισήμως στην έκθεση αυτοκινήτου του Γκέτεμποργκ, τον περασμένο Απρίλιο. Το PCP αντιπροσωπεύει δουλειά 6 μηνών και κοστίζει περίπου 140.000 ευρώ.

Έχει «χτιστεί» πάνω στο τετρακίνητο δάπεδο του V50 που πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Το μοτέρ αποτελεί εξέλιξη του υπερτροφοδοτούμενου πεντακύλινδρου των 2,5 λίτρων της Volvo, που τοποθετείται και στα Focus ST και RS.

{{{ moto }}}
Εκτός από τους 405 ίππους, αποδίδει 510Nm ροπής και στις τροποποιήσεις περιλαμβάνονται μεγαλύτερος εναλλακτής θερμότητας -intercooler- αναβαθμισμένα πιστόνια και πείροι.

Τα αμορτισέρ και τα ελατήρια που αναβαθμίζουν την ανάρτηση προέρχονται από την Ohlins, ενώ τα φρένα με τους θηριώδεις δίσκους που εξασφαλίζουν την απαιτούμενη δύναμη πέδησης, φέρουν την υπογραφή της Brembo.

Υπεύθυνος για την εξωτερική σχεδίαση του PCP είναι ο πρώην σχεδιαστής της Volvo, Joel Alexandersson.

To bodykit που τοποθετήθηκε σε όλο το αμάξωμα, περιλαμβάνει αεροδυναμικές τροποποιήσεις και εισαγωγές αέρα στο μπροστινό μέρος και μία αεροτομή «διπλού διαχύτη» στην πίσω πόρτα.

Το αυτοκίνητο εξοπλίζεται με ανθρακί ζάντες 19 ιντσών ακτίνας «Υ», ενώ το χρώμα είναι το ξεχωριστό «Polestar Blue», με τα ανάλογα λογότυπα Ρ+ στα φτερά.

Στο εσωτερικό, τα μπάκετ καθίσματα της Recaro, το τιμόνι και η κεντρική κονσόλα έχουν επένδυση από αλκαντάρα. Ο πίνακας οργάνων έχει αντικατασταθεί, ώστε να τοποθετηθεί άλλος σε μπλέ χρώμα, ενώ ο χώρος αποσκευών και τα πίσω καθίσματα διαθέτουν ειδικές υποδοχές από αλουμίνιο για την πρόσδεση των αποσκευών.

Θέτεις σε λειτουργία τον κινητήρα του, νόμιμου για κυκλοφορία στο δρόμο, αυτοκινήτου και ακούς ένα θαυμάσιο μπάσο βρυχηθμό. Το Volvo PCP είναι απρόσμενα ευκολοδήγητο σε χαμηλές ταχύτητες, αλλά με το παραμικρό πάτημα του γκαζιού κυριολεκτικά εκτοξεύεται.

Είναι εκπληκτικά γρήγορο και με φοβερή πρόσφυση, ενώ το πλαίσιο παραμένει εξαιρετικά ουδέτερο.

Αυτό το C30 βρίσκεται σε άλλον… πλανήτη από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με τις οικολογικές εκδόσεις DRIVe ή τις εκλεπτυσμένες εκδόσεις R-Design.

Η «ελεύθερη» εξάτμιση δημιουργεί αρκετό θόρυβο στο εσωτερικό, σε επίπεδο διόλου ευχάριστο.

Ο άλλος θόρυβος που ακούγεται, είναι οι… ατελείς καύσεις του κινητήρα και τα συχνά «σκασίματα». Τα Volvo συνήθως δεν ακούγονται έτσι!

Auto Express

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024