Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Seat Ibiza 1.2 TDI: Καθαρή ενέργεια

Seat Ibiza 1.2 TDI: Καθαρή ενέργεια

Στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει την πάγια απαίτηση για φιλικότερες προς το περιβάλλον προτάσεις, το πετρελαιοκίνητο Ibiza των 1,2 λίτρων περιορίζει ακόμη περισσότερο το κόστος των αστικών και μη μετακινήσεων.

Γιάννης Αδάναλης

Όσο οι εκπομπές ρύπων παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες με την κατανάλωση καυσίμου, οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού τους δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να μειωθεί και το κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου.

Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε «γράφοντας» χιλιόμετρα στο αριστερό κάθισμα ενός… ταπεινού αλλά πετρελαιοκίνητου Ibiza 1,2 λίτρων.

Στη μοναδική έκδοση Comfort, με τους ατσάλινους τροχούς των 15 ιντσών, τον μηχανικό κλιματισμό και τις… πατροπαράδοτες μανιβέλες να κινούν τα «νήματα» στα παράθυρα των πίσω θυρών, δεν πρόκειται να συναντήσεις εξοπλιστικές υπερβολές.

Αντιθέτως, ο τραχύς ήχος που ακολουθεί το «γύρισμα» της μίζας και ο κραδασμός που συνοδεύει τις πρώτες «ανάσες» του κινητήρα ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν.

Είναι η στιγμή που το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα άμεσου ψεκασμού Common Rail τροφοδοτεί τους κυλίνδρους -τρεις στον αριθμό- με το απαραίτητο καύσιμο, φτάνοντας σε πίεση μέχρι και τα 1.600 bar.

Χωρίς start/stop, ελαστικά περιορισμένης αντίστασης κύλισης, αεροδυναμικές βελτιώσεις ή σύνθετες, τεχνολογικά, εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας, αμφισβητεί όχι μόνο τις αναγνωρισμένες ικανότητες του TSI κινητήρα ανάλογης χωρητικότητας που θα συναντήσεις στην βενζινοκίνητη γκάμα του, αλλά και τους υβριδικούς συνδυασμούς που υπόσχονται τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου.

Η αλήθεια είναι ότι «χαμηλά», κάτω από τις 2.000 σ.α.λ., το τρικύλινδρο TDI μοτέρ του Ibiza δεν έχει να σου προσφέρει το πλεόνασμα ροπής που μας έχουν συνηθίσει πετρελαιοκίνητα σύνολα αντίστοιχων προδιαγραφών.

Τα νούμερα των επιδόσεων δικαιώνουν την αίσθηση, ότι οι 75 ίπποι και πολύ περισσότερο τα 180 Nm ροπής δεν δείχνουν αρκετά ώστε να υπερνικήσουν την αραιή κλιμάκωση του μηχανικού κιβωτίου των πέντε σχέσεων και ταυτόχρονα το αστικό προφίλ της έκδοσης.

Με τη διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 13,9 δευτερόλεπτα και τον θόρυβο να είναι αισθητός σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα, αυτό που σώζει την παρτίδα για το supermini της Seat είναι η περιορισμένη κατανάλωση καυσίμου.

Το γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται κάτω από το όριο των 100 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο προσφέρει εξαρχής ένα σαφές και άμεσα εξαργυρώσιμο πλεονέκτημα.

Παρόλα αυτά η μη καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν είναι αρκετή ώστε να εξασφαλίσει το χαμηλό κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου. Είναι φυσικό, λοιπόν, ότι η κατανάλωση καυσίμου είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας κάνει τη διαφορά και αυτή που σε συνδυασμό με τον αριθμό των χιλιομέτρων που διανύει κανείς μέσα σε ένα χρόνο, χαρακτηρίζει την αγορά του πετρελαιοκίνητου Ibiza συμφέρουσα ή μη.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον κατασκευαστή, η συγκεκριμένη έκδοση απαιτεί μόλις 3,8 λίτρα καυσίμου ώστε να καλύψει την απόσταση των 100 χιλιομέτρων (μεικτός κύκλος).

Ακόμα και σε πραγματικές συνθήκες, βέβαια, όπου η κίνηση μέσα στην πόλη αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, η κατανάλωση καυσίμου μετά βίας ξεπέρασε τα 5,0 λίτρα/100 χιλιόμετρα.

Χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς να ακολουθήσεις τις υπεραισιόδοξες υποδείξεις της ένδειξης αλλαγής ταχύτητας που φιλοξενείται στη μικρή ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων.

Θυσιάζοντας επιδόσεις και έως ένα βαθμό άνεση, εξαιτίας του θορύβου και των κραδασμών που παράγει το πετρελαιοκίνητο μοτέρ, έχεις αποκτήσει μία από τις αποδοτικότερες προτάσεις της κατηγορίας, η οποία μάλιστα δεν έχει να παρουσιάσει αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες, που θα δυσκολέψουν την καθημερινότητά σου.

Με τις ρυθμίσεις της ανάρτησης να ακολουθούν το προφίλ της εξοπλιστικής έκδοσης (Comfort) και το ηλεκτρο-υδραυλικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης να έχει κατακτήσει την ισορροπία μεταξύ της ευκολίας-ευελιξίας και της επαρκούς πληροφόρησης, το πετρελαιοκίνητο Ibiza παραπέμπει στις αντίστοιχες εκδόσεις βενζίνης.

Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα κύλισης διατηρείται σε κορυφαία, για τα δεδομένα της κατηγορίας, επίπεδα, χωρίς μάλιστα οι ανοχές της ανάρτησης να οδηγούν σε άτσαλες αντιδράσεις στο όριο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το πλαίσιο του ισπανικού supermini υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου μοτέρ, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι μπορεί να ανταποκριθεί με ευκολία σε κάθε περίσταση. Είτε κινείσαι νωχελικά μέσα στην πόλη είτε βρεθείς στο εθνικό-επαρχιακό δίκτυο καλύπτοντας μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ακόμη και το εσωτερικό, με τις όποιες εξοπλιστικές ελλείψεις σε επίπεδο άνεσης και ασφάλειας (μεταξύ άλλων απουσιάζει το ESP και ο υπολογιστής ταξιδίου), ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας, διαθέτοντας τους απαραίτητους χώρους και την απαιτούμενη ποιότητα κατασκευής.

Απομονώνοντας, βέβαια, τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τόσο τις βενζινοκίνητες όσο και τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του Ibiza, το ερώτημα παραμένει: αρκούν η οικονομία καυσίμου και τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας που εξασφαλίζει ο τρικύλινδρος diesel κινητήρας των 1,2 λίτρων, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος απόκτησης (13.435 ευρώ με όφελος απόσυρσης και επιπλέον έκπτωση 800 ευρώ) μίας «βασικής», εξοπλιστικά, έκδοσης; Η απάντηση, κατά περίπτωση, μπορεί και πρέπει να διαφέρει.

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024