Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI: Ο ιδανικός συνδυασμός

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI: Ο ιδανικός συνδυασμός

To Οpel Zafira Tourer αποκτά ένα νέο κινητήρα diesel χαμηλού κυβισμού και την ίδια στιγμή ένα σαφές πλεονέκτημα απέναντι στις λιγοστές προτάσεις του ανταγωνισμού.

Γιάννης Αδάναλης

Από την Opel δεν έλειπαν οι κινητήρες diesel. Ακόμη και στα 1,7 λίτρα συναντούσες ένα αξιόμαχο τετρακύλινδρο σύνολο, που παρά τον θόρυβο και την υστέρηση «χαμηλά», διατηρούσε την ικανότητα να αντεπεξέρχεται στις λιγότερο ή περισσότερο απαιτητικές αποστολές που μέχρι σήμερα είχε αναλάβει.

Εκείνοι, βέβαια, που θα επιθυμούσαν να συνδυάσουν την πρακτικότητα ενός αυθεντικού MPV, όπως το Zafira Tourer, με την αποδοτικότητα ενός κινητήρα diesel θα έπρεπε να παραβλέψουν τους περιορισμούς του ελληνικού φορολογικού συστήματος και να επιλέξουν ένα από τα εξίσου αποτελεσματικά πετρελαιοκίνητα σύνολα των 2,0 λίτρων.

Το κίνητρο, λοιπόν, για την εξέλιξη ενός νέου πετρελαιοκινητήρα στην γκάμα της Opel δεν προήλθε αποκλειστικά από την υποχρέωση -όπως αυτή προκύπτει από τις αυστηρότερες νόρμες εκπομπών ρύπων- εκσυγχρονισμού της, αλλά και από τον εμπλουτισμό της.

Εξετάζοντας την περίπτωση του Zafira Tourer, το πέρασμα από έναν κινητήρα diesel 1.986 κ.εκ. σε ένα αντίστοιχων προδιαγραφών σύνολο 1.598 κ.εκ. σού επιτρέπει να μιλήσεις για downsizing.

Ένα downsizing χωρίς ψιλά γράμματα και ουσιαστικούς συμβιβασμούς, καθώς η απόδοση των 136 ίππων και των 320 Nm ροπής αποδεικνύεται στην πράξη υπεραρκετή ακόμη και για ένα μεσαίων διαστάσεων πολυμορφικό.

Με μήκος που φτάνει τα 4,66 μέτρα, το Zafira Tourer δεν χρειάζεται να πείσει για τον οικογενειακό του προσανατολισμό. Το ελκυστικό σε σχεδίαση ενός όγκου αμάξωμα διαμορφώνει ένα ικανότατο ΜPV, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του έως και επτά επιβάτες.

Σε αντίθετη περίπτωση, επιλέγοντας δηλαδή την πενταθέσια διαμόρφωση, έχεις στην διάθεσή σου έναν χώρο αποσκευών ο οποίος ξεκινά από τα 709 λίτρα και μπορεί να φτάσει με την κατάργηση της δεύτερης σειράς καθισμάτων ακόμη και τα 1.860 λίτρα.

Καταλήγοντας στον χώρο που ζει και αναπνέει ο οδηγός, η γενναιοδωρία του Zafira Tourer μεταφράζεται σε πλήθος υποδοχών για μικροαντικείμενα και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν περιθώρια κριτικής.

Αντιστοίχως, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, σε συνδυασμό με την υπερυψωμένη θέση οδήγησης, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ορατότητα αλλά και την ευκαιρία να εξοικειωθείς συντομότερα με τις εξωτερικές διαστάσεις του αυτοκινήτου.

Επιστρέφοντας στον κινητήρα και ειδικότερα στα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, η απουσία θορύβου και κραδασμού αποτελεί την καλύτερη δυνατή αρχή για ένα πετρελαιοκίνητο σύνολο και μια θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με το υπό αντικατάσταση μοτέρ των 1,7 λίτρων.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που εντυπωσιάζει είναι η μικρή σε ένταση και διάρκεια υστέρηση, καθώς μόλις η βελόνα του στροφόμετρου υπερβεί τις 1.500 σ.α.λ. -και- τα 320 Nm ροπής βρίσκονται στη διάθεσή σου.

Με το σύστημα start&stop να δουλεύει με την απαιτούμενη ταχύτητα και αξιοπιστία, την ανάρτηση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελληνικής ασφάλτου και το μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων να προσφέρει πλήθος επιλογών, τα πρώτα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη περνούν με τον πλέον… ανώδυνο τρόπο.

Κρίνοντας από τα νούμερα των επιδόσεων -σύμφωνα με την Opel η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση στα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,2 δευτερόλεπτα- ο νέος πετρελαιοκινητήρας των 1,6 λίτρων κινεί με σχετική ευκολία τα 1.600 κιλά του Zafira Tourer.

Με την ίδια ευκολία και με ακόμη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου πρόκειται να ταξιδέψεις στο εθνικό ή το επαρχιακό δίκτυο, αρκεί βέβαια να σεβαστείς τον προσανατολισμό του αυτοκινήτου και να αποφύγεις τους πειραματισμούς, στην προσπάθειά σου να εξαντλήσεις τις δυνατότητες του πλαισίου ή του κινητήρα.

Άλλωστε, η μέτρια αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, όπως και η σχετική ευκολία με την οποία το Zafira Tourer θα μετατοπίσει το βάρος του δεν σε προδιαθέτουν να αυξήσεις τον ρυθμό σου πέρα από τα συνήθη όρια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις MPV στην γκάμα της Opel απέκτησε ένα ακόμη επιχείρημα, το οποίο μάλιστα δεν προκύπτει από την άνεση ή την ευρυχωρία που απλόχερα προσφέρει το επταθέσιο εσωτερικό του, αλλά από τα εξίσου πληθωρικά χαρακτηριστικά λειτουργίας ενός νέου και εξαιρετικά αποδοτικού κινητήρα diesel χωρητικότητας 1.598 κ.εκ.

auto.in.gr

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024