Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Audi A1 Sportback 1.6 TDI 2015: Ανανέωση αποδοτικότητας

Audi A1 Sportback 1.6 TDI 2015: Ανανέωση αποδοτικότητας

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την επιστροφή της Audi στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, το A1 ανανεώνει μέρος των σχεδιαστικών και εξοπλιστικών χαρακτηριστικών του, ενισχύοντας παράλληλα την αποδοτικότητα του πετρελαιοκινητήρα των 1,6 λίτρων.

Γιάννης Αδάναλης

Το A1 αποτέλεσε το εισιτήριο της επιστροφής για την Audi σε μια κατηγορία που το προγενέστερο και δίχως καμία αμφιβολία επαναστατικό για την εποχή του A2, δεν κατάφερε να κατακτήσει.

Μετά από πέντε χρόνια «ζωής» και περισσότερες από 500.000 πωλήσεις, το Αudi Α1 ανανεώθηκε, φρεσκάροντας τα σχεδιαστικά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά του, προσθέτοντας νέους αποδοτικότερους κινητήρες βενζίνης και diesel στην γκάμα του.

Οι διακριτικές παρεμβάσεις στις εξωτερικές επιφάνειες του αμαξώματος δεν έχουν μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα γνωστή του εικόνα, έστω και αν η αντικατάσταση του μπροστινού και πίσω προφυλακτήρα σού επιτρέπει να μιλήσεις για τη δημιουργία ενός δυναμικότερου προφίλ.

Στους νέους προφυλακτήρες οφείλεται και η αύξηση των 2,1 εκατοστών που παρουσιάζει το συνολικό μήκος του αμαξώματος, το οποίο παρόλα αυτά διατηρείται -έστω και οριακά- κάτω από τα 4 μέτρα.

Αλλαγές μπορεί να εντοπίσει κανείς και στα φωτιστικά σώματα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τους προβολείς ομίχλης, χωρίς ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές να προσθέτουν κάτι στον σχεδιασμό του αμαξώματος.

Στα στοιχεία του εξοπλισμού οφείλεις να εστιάσεις, στην προσπάθειά σου να αναδείξεις τη διαφορετικότητα του εσωτερικού τμήματος, μιας και οι Γερμανοί διατήρησαν σχεδόν αναλλοίωτο τον σχεδιασμό των επιμέρους επιφανειών.

Πέρα, λοιπόν, από την κορυφαία για τα δεδομένα της κατηγορίας ποιότητα κατασκευής, τις premium καταβολές του ανανεωμένου A1 έρχεται να υπογραμμίσει και η εξοπλιστική πληρότητα που το χαρακτηρίζει σε σχεδόν όλα τα επίπεδα.

Για τους απαιτητικότερους, μάλιστα, το προαιρετικά διαθέσιμο εξοπλιστικό πακέτο Audi Connect περιλαμβάνει ηλεκτρονικό κλιματισμό, σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, ηχοσύστημα με τετρακάναλο ενισχυτή και 8 ηχεία, καθώς και έγχρωμη TFT οθόνη μεγέθους 6,5 ιντσών.

Αν λείπει κάτι από τον θάλαμο επιβατών είναι οι διακοσμητικές επιφάνειες οι οποίες ενδεχομένως να «έσπαγαν» τη μουντή εικόνα που δημιουργούν τα ποιοτικά μεν, σκουρόχρωμα δε υλικά.

Ξεκινώντας την περιπλάνησή σου στην αθέατη πλευρά του ανανεωμένου Audi A1, πρώτο σταθμό αποτελεί το νέο σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική μονάδα υποβοήθησης που προσαρμόζει τη λειτουργία της στην ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου.

Περιορίζοντας τον βαθμό υποβοήθησης καθώς η βελόνα του ταχύμετρου κινείται ανοδικά, το «βαρύτερο» τιμόνι ενισχύει την αίσθηση της ακρίβειας, κάτι που με τη σειρά του χαρίζει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενδεχομένως μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των ούτως ή άλλως προβλέψιμων αντιδράσεων του πλαισίου.

Φυσικά δεν είναι μόνο η ουδετερότητα της συμπεριφοράς του «μικρού» Audi εκείνη που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις ουκ ολίγες προτάσεις της κατηγορίας του, αλλά και η εξαιρετική για τα δεδομένα ενός αυτοκινήτου πόλης και όχι μόνο, ποιότητα κύλισης.

Μένοντας στα μηχανικά μέρη του μικρού Audi, αργά ή γρήγορα ο λόγος περνά στον πετρελαιοκινητήρα των 1,6 λίτρων, η αναβαθμισμένη εκδοχή του οποίου αποδίδει 116 ίππους και 250 Nm ροπής.

Η προσθήκη έκτης σχέσης στο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ευελιξία του μικρού Audi ή ακόμα και τις επιδόσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το βάρους 1.175 κιλών A1 θα σε απογοητεύσει τη στιγμή που θα εξαντλήσεις τη διαδρομή του δεξιού πεντάλ.

Άλλωστε τα 9,5 δευτερόλεπτα -αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται σύμφωνα με την γερμανική φίρμα για την επιτάχυνση του αυτοκινήτου από στάση στα 100 χλμ./ώρα- αποτελεί μια απολύτως… αξιοσέβαστη τιμή, πόσο μάλλον αν απέναντί της τοποθετήσει κανείς τα εξίσου ενθαρρυντικά νούμερα της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με αφετηρία τα 19.870 ευρώ -με το όφελος απόσυρσης- το πετρελαιοκίνητο A1 δεν συνιστά την πιο προσιτή επιλογή στην κατηγορία του, αλλά παραμένει μία από τις ικανότερες, από τη στιγμή μάλιστα που κάτω από τις μεταλλικές επιφάνειές του βρίσκεται o αναβαθμισμένος TDI κινητήρας των 1,6 λίτρων.

auto.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024