Οδηγούμε στη Γαλλία

Nissan Micra 2017: Ολική επαναφορά

Nissan Micra 2017: Ολική επαναφορά
Η νέα γενιά του Micra εντυπωσιάζει με τον πολιτισμό της και η πρώτη εντύπωση είναι ότι διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναρριχηθεί στις κορυφές της κατηγορίας από τις αρχές του 2017 οπότε και θα είναι διαθέσιμο   (Φωτογραφία:  Auto Express )
8 φωτογραφίες
Μπορεί η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας, πέμπτης κατά σειράς, γενιάς του Micra στην έκθεση του Παρισιού να πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν μας εμπόδισε να πάρουμε μια πρώτη –οδηγική- γεύση από την προ-παραγωγής έκδοση του ιαπωνικού supermini προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η ελκυστική του εμφάνιση συνδυάζεται με μια εξίσου εντυπωσιακή οδική συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτό το Micra συγκαταλέγεται «επισήμως» στην κατηγορία των supermini χάρη στο αυξημένο του μέγεθος, το οποίο είναι πλέον αντίστοιχο του Renault Clio.

Αυτό σημαίνει ότι το Micra προσφέρει σαφώς περισσότερη πρακτικότητα, αν και σύμφωνα με τις συστάσεις της Nissan η πρακτικότητα δεν ήταν η απόλυτη προτεραιότητα. Όπως επισημαίνουν οι Ιάπωνες, το καινούριο Micra απευθύνεται εξίσου στους νέους οδηγούς που αποζητούν στυλ και άνεση αλλά και σε εκείνους που αναζητούν ευρυχωρία.

Σε ό,τι αφορά τη οδική του συμπεριφορά θα μπορούσε να επισημάνει κανείς ότι η νέα γενιά του ιαπωνικού μοντέλου παρουσιάζει μια ωριμότερη εικόνα σε σχέση με το παρελθόν.

Δοκιμάσαμε δύο εκδόσεις, την πετρελαιοκίνητη με το μοτέρ dCi του 1,5 λίτρου και την έκδοση βενζίνης με τον τρικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 0,9 λίτρου -και οι δύο με απόδοση 90 ίππων.

Αξιοσημείωτα θετική εντύπωση μας δημιούργησε ο diesel κινητήρας με την αθόρυβη και πολιτισμένη λειτουργία του η οποία γίνεται ακόμα πιο αξιοθαύμαστη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η έκδοση που δοκιμάσαμε είναι προ-παραγωγής και ουσιαστικά αποτελεί ένα κατά 95% ολοκληρωμένο προϊόν.

Η πετρελαιοκίνητη έκδοση που δοκιμάσαμε προσφέρει επίσης αξιοπρεπείς επιδόσεις, αποδίδοντας μεγάλο ποσοστό της ροπής των 220 Nm ήδη από τις χαμηλές στροφές του κινητήρα, ωστόσο μακράν το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ο τρόπος που οι μηχανικοί της Nissan έχουν απομονώσει τον ήχο του κινητήρα από τον θάλαμο επιβατών.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα βενζίνης του 0,9 λίτρου, σίγουρα επιδέχεται βελτίωση η οποία και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με δεδομένο τον πρώιμο χαρακτήρα της έκδοσης που οδηγήσαμε.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι η αίσθηση που προσφέρει ο τρικύλινδρος turbo βενζινοκινητήρας δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκλεπτυσμένη λειτουργία και τον πολιτισμό του diesel μοτέρ. Παρ΄όλα αυτά, με δεδομένη και την αύξηση των διαστάσεων του Micra, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος από τους δύο κινητήρες υπολείπεται σε επιδόσεις.

Τις προδιαγραφές του νέου Micra συμπληρώνει η ρύθμιση της ανάρτησης η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απόσβεση των κραδασμών, εξασφαλίζοντας μια ιδιαιτέρως άνετη μετακίνηση ακόμα και στην γεμάτη κακοτεχνίες άσφαλτο της διαδρομής όπου κινηθήκαμε, συμβάλλοντας έτσι στη συνολικά ποιοτικότερη εικόνα του αυτοκινήτου.

Από την άλλη, ωστόσο, αυτή η ιδιαίτερα πολιτισμένη πλευρά της ανάρτησης στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Micra δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πιο δυναμικό και ευέλικτο αυτοκίνητο της κατηγορίας του.

Η άποψή μας

Θα ήταν αδικία για το Micra να κριθεί από το προ-παραγωγής πρωτότυπο το οποίο οδηγήσαμε, ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι σίγουρα θετικά για τη νέα γενιά του. Η γραμμικότητα των μηχανικών συνόλων, ο συνολικά εκλεπτυσμένος χαρακτήρας του, η άνεση στην μετακίνηση σε συνδυασμό με το ελκυστικό του στυλ τού παρέχουν τα απαιτούμενα εφόδια προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στην κορυφή της κατηγορίας των superimini.-
Περισσότερες Δοκιμές
Αγορά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ 2017 — 88.083
Δεκέμβριος 2017 — 5.396

Οι δέκα πρώτες εταιρείες σε πωλήσεις και το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά το 2017

Εταιρεία Πωλήσεις %
TOYOTA 10026 11,4%
NISSAN 7194 8,2%
VOLKSWAGEN 6832 7,8%
OPEL 6644 7,5%
PEUGEOT 6503 7,4%
FIAT 6366 7,2%
SUZUKI 5364 6,1%
CITROEN 4107 4,7%
HYUNDAI 4038 4,6%
MERCEDES-BENZ 3920 4,5%

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017
15.631.687

Publish read?
Yes
No