smart fortwo electric drive: Παράθυρο στο μέλλον

smart fortwo electric drive: Παράθυρο στο μέλλον
Σε πραγματικές συνθήκες και επιλέγοντας το αποδοτικότερο πρόγραμμα οδήγησης "ECO", η αυτονομία αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα. Η διάρκεια φόρτισης (0-80%) σε κοινή οικιακή πρίζα διαρκεί περίπου έξι ώρες  
8 φωτογραφίες
Τα αυτοκίνητα πόλης αποτελούν χωρίς αμφιβολία το ιδανικό πεδίο εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης. Οχι μόνο γιατί η αποστολή τους καθιστά τον όποιο συμβιβασμό επιβάλλει η, κατά κανόνα, περιορισμένη αυτονομία ανούσιο, αλλά γιατί συνηθίζουν να κινούνται στο πλέον επιβαρημένο περιβάλλον, το αστικό.

Αυτομάτως λοιπόν το κατάλευκο Fortwo, με το ιριδίζον πράσινο χρώμα να ντύνει τον χαλύβδινο σκελετό του, αποκτά διαφορετική αξία. Αποκτά περίοπτη θέση στο πολλά υποσχόμενο μέλλον της αυτοκίνησης.

Το γύρισμα του κλειδιού της μίζας αναδεικνύει τη διαφορετικότητά του. Τα πρώτα μέτρα στο αριστερό κάθισμα ενός ηλεκτροκίνητου τετράτροχου συνοδεύονται πάντα από την ίδια αίσθηση. Πολύ σύντομα η αγωνία για τον άγνωστο στους περισσότερους κόσμο της ηλεκτροκίνησης μετατρέπεται σε μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη.

Ακόμα και αν αρκεστείς στις ενδείξεις της TFT οθόνης που φιλοξενεί στο κέντρο του ο πίνακας οργάνων, οι διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας και την κατάσταση φόρτισης των μπαταριών είναι κάτι παραπάνω από αρκετές, ώστε να σου δώσουν την πλήρη εικόνα και να μειώσουν στο ελάχιστο το άγχος που συνδέεται με την αυτονομία.

Αλλωστε οι τιμές του κατασκευαστή θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως και μετριοπαθείς καθώς, αξιοποιώντας το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας Eco, η αυτονομία σε πραγματικές συνθήκες αγγίζει - αν δεν ξεπερνά - τα 200 χιλιόμετρα.

Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί φυσικά η προσαρμογή των συνηθειών σου στις λιγοστές, ομολογουμένως, ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την ηλεκτροκίνητη φύση του αυτοκινήτου.

Για τον σκοπό αυτό υπάρχει το ανάλογο πρόγραμμα αξιολόγησης, το οποίο καταγράφει και βαθμολογεί τις «επιδόσεις» σου, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο το επιπλέον κίνητρο για την υιοθέτηση ενός αποδοτικότερου οδηγικού στυλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, εξαντλώντας δηλαδή τη δυναμική που αναμφίβολα κρύβουν οι 81 ίπποι και τα άμεσα διαθέσιμα 160 Nm ροπής του ηλεκτροκινητήρα, τα αριθμητικά δεδομένα αλλάζουν και τα συμπεράσματα προφανώς διαφέρουν.

Ανεξαρτήτως διάθεσης και ρυθμού, οφείλεις να αναγνωρίσεις την ευελιξία που εξασφαλίζει το περιορισμένο μήκος του αμαξώματος και περιγράφει ο κύκλος στροφής των μόλις 6,95 μέτρων.

Η ύπαρξη μίας και μόνο σχέσης μετάδοσης στο κιβώτιο συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην αέρινη κίνηση του Smart Fortwo Electric Drive και στη διαμόρφωση μιας… stress free εμπειρίας στο αριστερό του κάθισμα.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς για την απουσία θορύβου και κραδασμού, καθώς στην πλάτη του οδηγού και του συνοδηγού δεν βρίσκεται κάποιος από τους τρικύλινδρους κινητήρες βενζίνης, αλλά ένας σαφώς αποδοτικότερος ηλεκτροκινητήρας.

Ο τελευταίος φέρει την υπογραφή της Renault και πέραν της σχεδόν αθόρυβης λειτουργίας του διακρίνεται για την αφοπλιστική αμεσότητα των αντιδράσεών του. Τόσο στη διαδικασία της επιτάχυνσης όσο και της επιβράδυνσης, στην οποία συμμετέχει ενεργά μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

H αποτελεσματική διαχείριση του επιπλέον βάρους των συσσωρευτών ιόντων-λιθίου απαντά και στα τελευταία ερωτήματα. Στρατηγικά τοποθετημένες στο δάπεδο του αμαξώματος, οι μπαταρίες μείωσαν περαιτέρω το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου, όχι όμως και τον ζωτικό χώρο των επιβατών.
Περισσότερες Δοκιμές
Αγορά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ 2017 — 88.083
Δεκέμβριος 2017 — 5.396

Οι δέκα πρώτες εταιρείες σε πωλήσεις και το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά το 2017

Εταιρεία Πωλήσεις %
TOYOTA 10026 11,4%
NISSAN 7194 8,2%
VOLKSWAGEN 6832 7,8%
OPEL 6644 7,5%
PEUGEOT 6503 7,4%
FIAT 6366 7,2%
SUZUKI 5364 6,1%
CITROEN 4107 4,7%
HYUNDAI 4038 4,6%
MERCEDES-BENZ 3920 4,5%

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017
15.631.687

Publish read?
Yes
No