Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Suzuki Jimny JLX R-CD: Πας παντού!

Suzuki Jimny JLX R-CD: Πας παντού!

Το μικρότερο 4x4 μοντέλο της Suzuki διαθέτει πλέον αναβαθμισμένο κινητήρα, διακόπτες για το σύστημα τετρακίνησης και ολοκαίνουργιο ταμπλό, χωρίς να αλλάζει η τιμή πώλησής του.

Νίκος Μαρινόπουλος

Αυτοκίνητα, όπως το Jimny, αποδεικνύουν πως δεν χρειάζεται να πληρώσεις μια μικρή περιουσία για να αποκτήσεις ένα όχημα που μπορεί να πάει σχεδόν παντού, αφήνοντας πίσω του αρκετά τετρακίνητα μοντέλα με πολλαπλάσιο κόστος αγοράς. Ο αντικαταστάτης του θρυλικού Samurai, εμφανίσθηκε στους ελληνικούς δρόμους πριν από περίπου επτά χρόνια και οι πωλήσεις του στην αγορά το έχουν αναδείξει ως ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα στην κατηγορία των 4×4.



































Ταυτότητα
Κινητήρας:
1.328 κ.εκ.
Ισχύς:
85 ίπποι/5.500σ.α.λ.
Ροπή:
110Nm/4.500σ.α.λ.
Επιτάχυνση:
0-100χλμ./ώρα σε -δλ
Τελ. ταχύτητα:
140χλμ./ώρα
Tιμή βασικής έκδοσης:
16.107 ευρώ
Τιμή αυτοκινήτου δοκιμής:
16.420 ευρώ

Το μυστικό της επιτυχίας του Jimny εντοπίζεται στην διαχρονική σχεδίασή του, στον μικρό, αλλά επαρκή, κυβισμό του κινητήρα που συνεπάγεται οικονομικό όφελος -τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα κ.λ.π.- και φυσικά στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πώλησής του. Για τις εκτός δρόμου ικανότητές του, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης, αφού είναι γνωστό πως το ιαπωνικό μοντέλο μπορεί να διασχίσει ή να σκαρφαλώσει σε μέρη που δεν πάει ο νου σας. Οι μικροί πρόβολοι και το μικρό βάρος του αμαξώματος συμβάλλουν στις κορυφαίες off-road δυνατότητες του αυτοκινήτου, ειδικά όταν στους τροχούς έχουν τοποθετηθεί ενδιάμεσου τύπου ελαστικά, με βαθύτερες αυλακώσεις από αυτές των ασφάλτινων, και με την αντικατάσταση του πίσω διαφορικού με μπλοκέ.



Στον δρόμο, το Jimny παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός γνήσιου 4×4 μοντέλου καθώς η συμπεριφορά του απέχει αρκετά από αυτή των SUV. Το Jimny είναι ένα ευκολοδήγητο αυτοκίνητο, ακόμα και στην πόλη, αλλά με αρκετές ιδιαιτερότητες που σου θυμίζουν το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Το τιμόνι του είναι αρκετά αργό και ασαφές σε αίσθηση -υπάρχει διάταξη με επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια και όχι κρεμαγιέρα-, το αμάξωμα παρουσιάζει έντονες πλεύσεις και οι ανωμαλίες περνούν στα σώματα των επιβατών -λόγω της ανάρτησης με άκαμπτους άξονες. Οι συμβιβασμοί ωστόσο είναι αναπόφευκτοι σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα. Αυτό, πάντως, που θα πρέπει να τονισθεί είναι πως όταν εξοικειωθείς με την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του Jimny διαπιστώνεις πως μπορείς να κινηθείς με ασφάλεια, έστω και αν δεν σου την εμπνέει το ίδιο το αυτοκίνητο στις υψηλές ταχύτητες.




























Υπέρ
Οff-road δυνατότητες
Απόδοση κινητήρα
Εσωτερική αναβάθμιση
Κατά
Απόσβεση ανάρτησης
Πορτμπαγκάζ
Αίσθηση τιμονιού

Πρόσφατα, η Suzuki προχώρησε σε μια ακόμα αισθητική ανανέωση του Jimny με τις εξωτερικές αλλαγές να περιορίζονται στις ζάντες αλουμινίου, οι οποίες διαθέτουν πλέον πέντε -αντί τριών- ακτίνες, ενώ έχει αλλάξει και το λογότυπο στο πίσω μέρος. Στο εσωτερικό, το ταμπλό έχει αναβαθμιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του καθώς το τιμόνι διαθέτει τρεις ακτίνες, ο πίνακας οργάνων έχει ανασχεδιασθεί ενώ η καλαίσθητη κεντρική κονσόλα περιβάλλεται από δύο ρίγες χρωμίου.

Στην επιφάνειά της υπάρχουν τρεις διακόπτες για το σύστημα τετρακίνησης που αντικαθιστούν τον παραδοσιακό επιλογέα ταχυτήτων. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει εν κινήσει την εμπλοκή της κίνησης και στους εμπρός τροχούς ενώ για την εμπλοκή/απελευθέρωση των κοντών σχέσεων και την κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες σε αναλογία 50/50 θα πρέπει να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Αναφορικά με τον τομέα των μηχανικών μερών, η κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων έχει κοντύνει ενώ ο κινητήρας των 85 ίππων έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη συστήματος μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων εισαγωγής και κινεί σε ικανοποιητικό βαθμό τα 1.060 κιλά του αμαξώματος. Η κατανάλωσή του αποδείχτηκε λογική καθώς κυμάνθηκε γύρω στα 9-10 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.



Suzuki Jimny ή κάτι άλλο;



Οι δύο οικονομικότερες προτάσεις στην κατηγορία των 4×4 προέρχονται από την Ιαπωνία -εξαιρείται το Lada Niva λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Το Jimny διαθέτει κίνηση στους πίσω τροχούς και κατ επιλογήν τετρακίνηση σε αντίθεση με το Terios που διαθέτει κεντρικό διαφορικό, μόνιμη κίνηση σε όλους τους τροχούς και πέντε πόρτες. Ωστόσο, το Daihatsu δεν διαθέτει κοντό κιβώτιο, στοιχείο που περιορίζει τις off-road δυνατότητές του σε σχέση με το Jimny, αλλά διαθέτει κλείδωμα του κεντρικού διαφορικού, ενώ οι πλουσιότερες εκδόσεις διαθέτουν και πίσω μπλοκέ διαφορικό.



Σίγουρα, η διαφορετική σχεδίαση των δύο μοντέλων μπορεί να κατευθύνει την τελική απόφαση, όχι όμως τόσο όσο η διαφορά στην τιμή πώλησης. Φαινομενικά, το Terios φαίνεται φθηνότερο αφού η βασική του έκδοση στοιχίζει 14.990 ευρώ. Ωστόσο, ο σπαρτιάτικος εξοπλισμός του περιλαμβάνει ένα μόνο αερόσακο, ABS, ηχοσύστημα και ζάντες αλουμινίου αλλά δεν περιλαμβάνει air-condition, ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικούς καθρέπτες. Τα παραπάνω, συν ο αερόσακος του συνοδηγού και οι προβολείς ομίχλης, προσφέρονται στην βασική έκδοση του νέου Jimny και αντισταθμίζουν με το παραπάνω την διαφορά των 1.117 ευρώ καθώς το Suzuki κοστίζει 16.107 ευρώ. Στην πλουσιότερη έκδοσή του, την JLX Del Mar, αυτή της δοκιμής μας, προστίθεται το ράδιο-CD.






































Κινητήρας
Κυβισμός1.328κ.εκ.
Κύλινδροι4 σε σειρά
Ισχύς (ίπποι)85/6.000σ.α.λ.
Ροπή (Νm)110/4.100σ.α.λ.
ΘέσηΕμπρός/διαμήκη
Μπλοκ/κεφαλήΧυτοσίδηρος/αλουμίνιο
ΤροφοδοσίαΨεκασμός πολλαπλών σημείων
Διάμετρος x διαδρομή78,0×69,5
Βαλβίδες ανά κύλινδρο4
Εκκεντροφόροι2 ΕΕΚ
Ειδική ισχύς (ίπποι/λίτρο)65,4





































Μετάδοση
ΚίνησηΤετρακίνηση
ΚιβώτιοΜηχανικό πέντε σχέσεων
Σχέσεις κιβωτίου/Ταχύτητα ανά 1.000σ.α.λ. (χλμ./ώρα)4,425:1/6,4
2,304:1/12,4
1,674:1/17,0
1,190:1/23,9
1,000:1/28,5
Τελική σχέση διαφορικού 

4,300

 











Ανάρτηση
ΕμπρόςΑκαμπτος άξονας με διαμήκεις βραχίονες και ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος
ΠίσωΑκαμπτος άξονας με διαμήκεις βραχίονες και ελικοειδή ελατήρια, ράβδος Panhard














Φρένα
ΕμπρόςΑεριζόμενοι δίσκοι
ΠίσωΤαμπούρα
ABSΝαι




















Τροχοί
Διαστάσεις6,0Jx15
ΥλικόΑλουμίνιο
Τύπος ελαστικώνBridgestone Dueler H/T
Ελαστικά205/70 R15
ΡεζέρβαΚανονικής διαμέτρου

















Σύστημα διεύθυνσης
ΤύποςΕπανακυκλοφορούντα σφαιρίδια
ΥποβοήθησηΥδραυλική
Στροφές τιμονιού

4,2

Διάμετρος στροφής9,8μέτρα





























Διαστάσεις
Μήκος3,645 μέτρα
Πλάτος1,600 μέτρα
Ύψος1,705 μέτρα
Μεταξόνιο2,250 μέτρα
Μετατρόχιο (Ε/Π σε χιλιοστά)1.355/1.365
Χώρος αποσκευών85 λίτρα
Βάρος1.060 κιλά
Αναλογία κιλών/ίππο12,5




















Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.)
Πόλη
Εκτός
Μέση7,3
Ρεζερβουάρ (λίτρα)40
Αυτονομία547χλμ. (θεωρητική μέση)











Επιδόσεις
Τελική ταχύτητα140χλμ./ώρα
0-100χλμ./ώρα-δευτερόλεπτα

auto.in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024