Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Volvo XC90 2015: Το ασφαλέστερο μοντέλο παραγωγής στον κόσμο -και- με δίλιτρους Drive-E κινητήρες

Volvo XC90 2015: Το ασφαλέστερο μοντέλο παραγωγής στον κόσμο -και- με δίλιτρους Drive-E κινητήρες

Ελαφρύτερο, αποδοτικότερο, σίγουρα ασφαλέστερο αλλά και ελκυστικότερο διαγράφεται το μέλλον των Σουηδών στην "μεγάλη" SUV κατηγορία και όχι μονο.

Μία από τις σημαντικότερες πρεμιέρες του 2014 δοκιμάζει ήδη το βήμα της στις απαιτητικές συνθήκες του ευρωπαϊκού βορρά.

Ο λόγος για το νέο Volvo XC90 το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το τρίτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των Σουηδών, με στόχο όχι μόνο να αντικαταστήσει την τρέχουσα γενιά του ομώνυμου μοντέλου -το οποίο την «ηλικία» του, κατάφερε και το 2013 να αποσπάσει τον τίτλο του ασφαλέστερου μοντέλου της κατηγορίας του στην σχετική κατάταξη του αμερικανικού οργανισμού IIHS- αλλά και να εισαγάγει μια σειρά τεχνολογικών και αισθητικών καινοτομιών που συνθέτουν το μέλλον της Volvo.

Μπορεί το βαριά καμουφλαρισμένο σουηδικό SUV να μην αποκαλύπτει πολλά για τη σχεδίασή του, ωστόσο είναι γνωστό ότι το XC90 θα αντλήσει την αισθητική του επιρροή από το πρωτότυπο Concept Coupe που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2013 και το Concept XC Coupe που είδαμε στο Detroit τον Ιανουάριο του 2014 ενώ στην επικείμενη έκθεση της Γενεύης αναμένεται το τρίτο πρωτότυπο που θα ολοκληρώσει την εικόνα για τις μελλοντικές αισθητικές κατευθύνσεις της Volvo.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν τη νέα γενιά του XC90 θα είναι η αισθητή μείωση του βάρους, έως και 150 κιλά, χάρη στα προτερήματα της ευέλικτης πλατφόρμας, Scalable Product Architecture (SPA), στην οποία βασίζεται.

Με αυτό το δεδομένο και συνδυαστικά με τις εξελίξεις στην γκάμα των κινητήρων της Volvo, το XC90 θα εξοπλίζεται αποκλειστικά με τους τετρακύλινδρους υπεραποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της νέας σειράς μοτέρ Drive-E.

Τα συγκεκριμένα μηχανικά σύνολα έχουν ήδη δώσει ένα πρώτο δείγμα, εξοπλίζοντας εκδόσεις της σειράς 60 -S60/V60 και XC60- αλλά στα V70, XC70 και S80, ενώ μια ματιά στα πλήρη χαρακτηριστικά τους καταδεικνύει την ευρεία γκάμα των εκδόσεων ισχύος -από 120 έως 230 ίππους για την τεχνολογία diesel και από 140 έως 306 ίππους για τα μοτέρ βενζίνης, συνδυαστικά με πολύ χαμηλές τιμές κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, με τις συμβατικές εκδόσεις του XC90 δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και μία plug-in υβριδική έκδοση του SUV.

Επίσης, πέρα από τις τεχνολογίες που αφορούν την κατασκευή του και τους κινητήρες του, όπως θα περίμενε κανείς από την αυτοκινητοβιομηχανία το όνομα της οποίας είναι συνώνυμο του όρου «ασφάλεια», το XC90 θα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα επαναπροσδιορίζοντας -και πάλι- τις εξελίξεις σε αυτόν.

Έτσι, τα συστήματα που θα δούμε, σε παγκόσμια πρώτη, στο νέο XC90 είναι τα εξής:

Σύστημα ανίχνευσης πεζών στο σκοτάδι που αξιοποιεί τη νυχτερινή όραση και αποτρέπει συγκρούσεις με πεζούς, δικυκλιστές και άλλα οχήματα λειτουργώντας συνδυαστικά με το γνωστό σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων.

Σύστημα ανίχνευσης των φυσικών ορίων του δρόμου που επενεργεί στο σύστημα διεύθυνσης του XC90 επαναφέροντας αυτόματα το αυτοκίνητο στην σωστή πορεία. Η λειτουργία του συστήματος ακόμη και σε δρόμους χωρίς διαγράμμιση συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία για μοντέλο παραγωγής, τοποθετώντας το XC90 στην κορυφαία θέση των μοντέλων που επενδύουν σε συστήματα ενεργητικής ασφάλειας ενώ αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την καθιέρωση της πλήρως αυτόνομης οδήγησης.

Το τρίτο σύστημα θα διασφαλίζει την παραμονή του αυτοκινήτου στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά και θα μπορεί, χωρίς να απαιτεί τη συνδρομή του οδηγού του, να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τον στόχο της Volvo για τον πλήρη μηδενισμό των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα για όσους οδηγούν τα μοντέλα της.

AUTOMEDIA

Sports in

Η Euroleague σχολίασε με φοβερό τρόπο τις δύο «ερυθρόλευκες» προκρίσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ (vid)

Ο επίσημος λογαριασμός της Euroleague, με ένα εκπληκτικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μπαρτζώκα, «έδειξε» την αντίδραση των φίλων του Ολυμπιακού στις προκρίσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024